Používáme cookies.
OK


        

Bazalka

 

Číslo produktu: 0102
EAN kód: 8592910911023
Balení:
cena bez DPH: 16,5 Kč
cena s DPH (15 %):
19,0 Kč

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Bazalka sušená mrazem
0134
Bazalka sušená mrazem
cena 23,0 Kč

Bazalka

Použití v kuchyni: pizza, saláty, těstoviny (více)
Léčivé účinky: antioxidační účinky, zpevňuje cévy, čistí ústní dutinu (více)

Balení:

Sáček 60 ml - 10 g
Kořenka 80 ml - 13 g
Sáček 600 ml - 100 g
Kořenka 600 ml - 100 g

linka

Typy na použití bazalky

Letní italský šopský salát

4 lžičky bazalky sušené, 80g balkánského sýra bez nálevu, olej pro naložení (může být olivový) přes noc namočíme do oleje smíchaného s bazalkou sýr a necháme marinovat, nakrájíme okurky, rajčata, papriky a sýr z nálevu, lehce promícháme, zakápneme olejem z nálevu a necháme vychladit. Podáváme chlazený.
Zbylý olej lze s úspěchem použít na špagety jako základ omáček (již je ochucený) nebo jen tak na zakápnutí.

Andrea Š., Sezimovo Ústí

linka

Zapečená rajčata s bramborami a bazalkou

Suroviny:
1,25 kg nových brambor, vydrhnutých
2 lžíce olivového oleje
1 kg rajčat, nejlépe masitých
Sůl a čerstvě mletý pepř
Bazalka
80 – 100 g parmazánu, na jemnější verzi použijte mozarellu.
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory vydrhněte kartáčkem nebo oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rajčata omyjte, vykrojte zelený střed od stopky a nakrájejte na asi 0,5 cm plátky. Zapékací mísu vymažte trochou oleje. Na dno rozložte vrstvu brambor, osolte, pokraďte rajčaty, opět osolte, opepřete a posypte částí sýra a bazalkou. Takto střídavě vrstvěte brambory a rajčata do spotřebování všech surovin, trochu sýra a bazalky si nechte na později. Zakončete vrstvou rajčata pokapejte je olejem. Přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte do změknutí, zhruba 30 minut. Potom odklopte, na rajčata rozprostřete zbylý sýr a ještě asi 15 minut zapékejte. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut dojít. Podávejte s lístky čerstvé bazalky.


Dana Vaňurová, Libáň

linka

Bazalka

Anglický název: basil

Latinské jméno: Ocimum basilicum

Používaná část rostliny: listy

Chuť a vůně: lehké, svěží aroma s nádechem peprmintu

Zeměpisný původ: různé odrůdy bazalek rostou v mírném pásmu v Evropě, Asii, Africe i Americe

Použití bazalky v kuchyni

Bazalka je nádherně aromatická bylina, která je však velmi citlivá na teplo. Zvláště čerstvé listy rychle ztrácí své nezaměnitelné aroma a svěží zelenou barvu. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Často se proto používá do zeleninových salátů, kde si ji můžeme naplno vychutnat. Typickým salátem s bazalkou je italské caprese – tence nakrájená rajčata proložená plátky mozarelly, lehce zalité olivovým olejem a balzamikovým octem a posypané čerstvě nasekanou bazalkou. Tento salát je velmi oblíbený po celém světě a podává se jako předkrm s pečivem, nebo jako příloha ke grilovaným masům.

Dalším typickým použitím bazalky je omáčka pesto, vyráběná z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a tvrdého sýra. Rozdrcením a smícháním všech surovin vznikne pasta, kterou můžeme ochutit uvařené těstoviny nebo bramborové noky.
Bazalku můžeme dále najít v bylinkových směsích jako je bouquet garni nebo provensálské bylinky.

Léčivé účinky bazalky

Bazalka obsahuje flavonoid luteolin, což je velmi účinný antioxidant. Má pozitivní účinek na organizmus, zpomaluje stárnutí buněk, zpevňuje a regeneruje cévy. Podle některých studií tato látka zajišťuje ochranou buněk před radiací.

Lidové léčitelství používá bazalku na desinfekci ústní dutiny, bolestech a zánětech v krku. Éterické oleje z bazalky se používají při regeneraci, zahání únavu a odstraňuje stres.

 

linka

obaly koreni

Sáčky

Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky

Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

linka

Nevíte kde koupit koření bazalka? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.