Používáme cookies.
OK

Úvod » Koření jednodruhové » Cumin mletý


        

Cumin mletý

 

Číslo produktu: 0105
EAN kód: 8592910911054
Balení:
cena bez DPH: 23,5 Kč
cena s DPH (15 %):
27,0 Kč

do košíku:
  ks  

Cumin mletý

Vůně cuminu je specifická pro mexickou a arabskou kuchyni. Může být použit na minutky, masové a zeleninové směsi nebo kuskus. Používá se na přípravu taco, burrito nebo chilli con carne.

Balení:

Sáček 60 ml - 32 g
Kořenka 80 ml - 40 g
Sáček 600 ml - 320 g
Kořenka 600 ml - 320 g

linka

Jiné názvy: kumin, římský kmín, křížový kmín, šabrej kmínovitý

Anglický název: cumin

Latinské jméno: Cuminum cyminum

Používaná část rostliny: semena

Chuť a vůně: zemitá vůně podobná kmínu, lehce nakyslá.

Zeměpisný původ: západní Asie

Použití:

Cumin je velice oblíbený v latinské Americe, severní Africe a velké části Asie. V Evropě se příliš neujal. Snad kromě Holandska a Francie, kde je používán při výrobě sýrů. Cumin často používali ve starém Římě, ale jeho obliba se časem vytratila. Nyní je vůně cuminu specifická hlavně pro mexickou, indickou a arabskou kuchyni. Lehce nakyslá vůně cuminu se často kombinuje s aromatickým a mírně nasládlým koriandrem a dalšími kořeními podle místní kuchyně. Chilli, papriky a česnek v Mexiku, kurkumu, hřebíček a zázvor v Indii a kardamom a muškátový ořech v arabské kuchyni.
Cumin se také před použitím často praží s ostatními druhy koření na pánvi a to na sucho nebo oleji. Takto upražené koření se ještě intenzivněji rozvoní a získá lehce oříškovou příchuť. Praží se vždy celé koření a poté se rozemele nebo roztluče v hmoždíři. S cuminem se takto připravují nejčastěji aromatická semena jako fenykl, černucha, koriandr, anýz, kmín nebo kardamom.
Cumin je základní surovinou v indických směsích koření garam másala, tandoori másala, saambaar a mnoha druhů karí. V arabských směsích ho naleznete ve směsích baharat, raz al hanout, a mnoha směsích na cous-cous nebo hummus. V Mexiku naleznete typickou vůni cuminu v tacos, burritos i v salsách a salátech.

Historie:

Cumin znali a používali již před 5000 lety ve starém Egyptě. Další zprávy pocházejí ze starého Řecka a Říma, kdy jej používali hlavně lékaři, kteří doporučovali olej z cuminu na bledou pleť. Cumin se rozšířil relativně rychle po obchodních stezkách po celém tehdy známém světě. Do Maroka, Jemenu, Indie i Číny. Zprávy a recepty zachované dodnes nám však dokládají, že si mnoho zapisovatelů pletlo cumin s kmínem. Tato dvě koření jsou vizuálně hodně podobná. Stejný tvar a stejná velikost, pouze cumin je světle hnědý a kmín tmavě hnědý. Aroma a chuť jsou však rozdílná a v receptech by se neměly zaměňovat.

Pěstování a zpracování:

Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je 0,3 – 0,5 m vysoká rostlina podobná kmínu s drobnými růžovými kvítky. Po odkvětu se objeví plody- 3-5 mm dlouhé nažky obsahující jediné semeno. Cumin se většinou sklízí a suší strojově. Šabrej patří do stejné rodiny s kmínem nebo koprem.

linka

obaly koreni

Sáčky

Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky

Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.