- Úvod
- Koření jednodruhové
- Bazalka sušená mrazem
Bazalka sušená mrazem

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 40
- Komentáře 0
- Související zboží4
- Bazalka sušená mrazemSkladem2 100,0 Kč1 826,1 Kč bez DPH
Bazalka sušená mrazem
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 4 g | 28 Kč | 800.0 Kč |
malá kořenka | 5 g | 45 Kč | 900.0 Kč |
velký sáček | 35 g | 200 Kč | 571.4 Kč |
velká kořenka | 35 g | 240 Kč | 685.7 Kč |
kilogram | 1000 g | 2 100 Kč | 210.0 Kč |
Bazalka se používá na těstoviny, pizzu nebo saláty. Používá se převážně za studena nebo se přidává až na konci tepelné přípravy. Působením tepla ztrácí své bohaté aroma.
Zpracování: Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je nejšetrnější proces konzervace, při kterém se sušené bylinky ihned po sklizni hluboce zmrazí a poté se uzavřou do vakuové komory. Ve vakuu se krystalky ledu vypaří a surovina ztratí 95% své hmotnosti. Tímto způsobem se z bazalka zbaví pouze vody a všechny vonné látky zůstanou zachovány. To nelze docílit sebešetrnějším sušením teplým vzduchem.
Anglický název: basil
Latinské jméno:Ocimum basilicum
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: lehké, svěží aroma s nádechem peprmintu
Zeměpisný původ: různé odrůdy bazalek rostou v mírném pásmu v Evropě, Asii, Africe i Americe
Použití:
Bazalka je nádherně aromatická bylina, která je však velmi citlivá na teplo. Zvláště čerstvé listy rychle ztrácí své nezaměnitelné aroma a svěží zelenou barvu. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Často se proto používá do zeleninových salátů, kde si ji můžeme naplno vychutnat. Typickým salátem s bazalkou je italské caprese – tence nakrájená rajčata proložená plátky mozarelly, lehce zalité olivovým olejem a balzamikovým octem a posypané čerstvě nasekanou bazalkou. Tento salát je velmi oblíbený po celém světě a podává se jako předkrm s pečivem, nebo jako příloha ke grilovaným masům.
Dalším typickým použitím bazalky je omáčka pesto, vyráběná z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a tvrdého sýra. Rozdrcením a smícháním všech surovin vznikne pasta, kterou můžeme ochutit uvařené těstoviny nebo bramborové noky.
Bazalku můžeme dále najít v bylinkových směsích jako je bouquet garni nebo provensálské bylinky.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |
Nevíte kde koupit koření bazalka sušená mrazem? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.