- Úvod
- Koření jednodruhové
- Chilli Moruga scorpion
Chilli Moruga scorpion

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 1
- Komentáře 0
- Související zboží8
- Chilli Moruga scorpionSklademcena od 100,0 Kčcena od 87,0 Kč bez DPH
Chilli Moruga scorpion
Pálivost: 1.200.000 – 2.000.000 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)
Stručný popis
Chilli paprička pochází z oblasti Moruga na ostrově Trinidad a v roce 2012 byla vyhlášena nejpálivější chilli papričkou na světě s průměrnou pálivostí 1.200.000 SHU. Nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Pěstitelé si pochvalují příjemnou ovocnou příchuť, ale běžný uživatel ji nikdy nenajde přes nekončící pocit pálivosti.
Chilli Moruga scorpion má nenápadný a pomalý nástup, ale pak pocit pálivosti stoupá a nejde nijak zastavit.
Pálivost chilli:
Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
Chilli Kasmiri : 1500 - 2500 SHU
Chilli vlákna : 500 SHU
Anglický název: chili Trinidad moruga scorpion
Latinské jméno:Capsicum chinense
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: ostrá pronikavá vůně, chuť ... (nevím, nedostal jsem se dál než k pálivosti)
Země původu: USA
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Účinky chilli
Velmi překvapivým zjištěním je, že kapsaicin způsobuje pálivost pouze v počáteční fázi. Potom nastupuje takzvaná analgetické fáze, kdy kapsaicin bolest tlumí. Toho využívají všechny kapsaicinové náplasti proti bolesti a využívá se i při léčbě chronických bolestí. Bylo potvrzeno, že aplikace malého množství kapsaicinu před operací, zmírňuje pooperační bolesti.
Vedlejším účinkem je i zvýšená tvorba endorfinu, který nám navozuje stavy uvolnění a uklidnění. Tento hormon vyplavuje lidské tělo jako reakci na bolest při konzumaci chilli.
Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
Pěstování a zpracování:
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.
Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |