Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Oregano sušené mrazem

Oregano sušené mrazem

Oregano sušené mrazem balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 4 g 27 Kč 771.4 Kč malá kořenka 5 g 45 Kč 900.0 Kč velký sáček  35 g 200 Kč... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 27,0 Kč
od 23,5 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0135
EAN kód:8595666211355
Podobné produkty
    Oregano
    14 hodnocení
    cena od 23,0 Kč
    cena od 20,0 Kč bez DPH
    cena od 23,0 Kč
    cena od 20,0 Kč bez DPH
    Skladem
    Kompletní specifikace

    bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

    Oregano sušené mrazem

    baleníobsahcenacena za 100 g
    malý sáček4 g27 Kč771.4 Kč
    malá kořenka5 g45 Kč900.0 Kč
    velký sáček 35 g200 Kč571.4 Kč
    velká kořenka35 g240 Kč685.7 Kč
    kilogram1000 g2 100 Kč210.0 Kč

    Použití v kuchyni: na pizzu, rajčatové omáčky, do zeleninových salátů, do mletých mas (více)

    Pozitivní účinky: protizánětlivé účinky, proti kašli, bolesti v krku, protiplísňové účinky (více)

    Oregano, Origanum vulgare

    Jiné názvy: dobromysl

    Anglický název: oregano

    Latinské jméno:Origanum vulgare

    Používaná část rostliny: listy

    Chuť a vůně: aromatická, teplé, mírně nahořklé aroma

    Zeměpisný původ: Evropa, Asie

    Zpracování oregana

    Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je nejšetrnější proces konzervace, při kterém se sušené bylinky ihned po sklizni hluboce zmrazí a poté se uzavřou do vakuové komory. Ve vakuu se krystalky ledu vypaří a surovina ztratí 95% své hmotnosti. Tímto způsobem se oregano zbaví pouze vody a všechny vonné látky zůstanou zachovány. To nelze docílit sebešetrnějším sušením teplým vzduchem.

    Použití oregana v kuchyni

    Oregano je neodmyslitelně spjaté s italskou kuchyní. Přidává se do omáček z rajských jablíček i na pečená masa nebo do masových náplní do těstovin jako jsou raviloly a lasagne. Spolu s bazalkou tvoří dokonalý „tým“ na pizze. Oregano je oblíbené v celém středomoří stejně jako u nás majoránka, která je s oreganem botanicky příbuzná. V řecké kuchyni se oblibou přidává do zeleninových salátů, při nakládání oliv nebo na sýr feta, který se nakládá do olivového oleje s česnekem a s bylinkami.

    Známé je také použití oregana v mexické kuchyni, kam se dostalo ze Španělska. Používá se do chilli con carne, což je směs masa často s fazolemi a kukuřicí, ale vždy pekelně pálivá. Oregano se zde často používá v kombinaci různými druhy chilli, cuminem a sušeným česnekem a cibulí.

    Možné pozitivní účinky oregana

    Má protizánětlivé účinky, a proto se používá při zánětech v a bolestech v krku. Pomáhá i při střevních potížích a podporuje trávení. Desinfekčního účinku oregana se využívá i při léčbě ekzémů, vyrážek, podráždění i plísňových onemocnění.

    Čaje z oregana pomáhají při psychickém vyčerpání organizmu a na zklidnění mysli. Pro tyto svoje účinky získalo oregano i svůj krásný český název dobromysl.

    Oregano obsahuje dvě důležité silice: thymol a karvakrol. Thymol má velmi silné antiseptické vlastnosti a ničí houby a bakterie. Karvakrol ničí některé druhy nebezpečných bakterií jako například Escherichia coli nebo Bacillus cereus, způsobující střevní potíže. Tyto silice se samozřejmě využívá při průmyslové výrobě léků i aditiv do potravin.

    Historie oregana

    Oregano je nejčastěji spojováno s pizzou. Původně to byla jenom chlebová placka pro nejchudší, občas vylepšená rajčaty. Podle legendy pak v roce 1889 navštívil Neapol král Umberto se svojí ženou Margheritou. A na počest královny připravil místí pekař pizzu nejen s rajskými jablíčky, ale přidal i bílý sýr mozzarellu a zelené lístky bazalky. Novou pizzu v italských barvách pak pojmenoval podle královny Margaharita. Dnes se pizza připravuje na nespočet způsobů a ve výběru surovin už platí žádná pravidla. Peče se pizza s klobásami, s mušlemi, se špenátem, s houbami i sladké verze, které jsou k nepoznání od našich koláčů.

    Pěstování a zpracování oregana

    Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je blízce příbuzná s majoránkou a po světě se pěstuje více jak 40 druhů a kultivarů oregana a majoránky. Jeden druh se přímo jmenuje Origanum majorana.

    Dobromysl obecná je vytrvalá bylina vysoká 20-80 cm s malými, sytě zelenými listy a drobnými, nachově růžovými kvítky. Sklizeň probíhá těsně před rozkvetením, protože do květů se přesouvají éterické oleje obsažené v listech. Sklizené rostliny se ihned suší a poté se strojně oddělují listy od stonků.

    Při domácím zpracování se musíme vyvarovat sušení v troubě nebo v sušičce ovoce na vysokou teplotu. Aromatické oleje jsou citlivé na teplo a při teplotě nad 30°C se uvolňují, oregano ztrácí své aroma. linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Zboží zařazeno v kategoriích

    Ověřeno zákazníky Zlato!

    Najdete nás i na MALL.CZ

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-17 hod
    Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.