Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Pepř černý celý

Pepř černý celý

Pepř černý celý balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 30 g 30 Kč 100.0 Kč malá kořenka 40 g 50 Kč 125.0 Kč velký sáček  300 g 230 Kč 76... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 30,0 Kč
od 26,1 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0122
EAN kód:8595666211225
Podobné produkty
    Pepř černý mletý
    47 hodnocení
    cena od 30,0 Kč
    cena od 26,1 Kč bez DPH
    cena od 30,0 Kč
    cena od 26,1 Kč bez DPH
    Skladem
    Kompletní specifikace

    bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

    Pepř černý celý

    baleníobsahcenacena za 100 g
    malý sáček30 g30 Kč100.0 Kč
    malá kořenka40 g50 Kč125.0 Kč
    velký sáček 300 g230 Kč76.7 Kč
    velká kořenka300 g270 Kč90.0 Kč
    kilogram1000 g400 Kč40.0 Kč

    Černý pepř z Vietnamu, typ Black Star. Celý pepř se přidává do vývarů, polévek nebo omáček. Používá se i při nakládání zeleniny, hub, uzenin i sýrů. Typ Black Star se vyznačuje bohatým aroma, které si dokáže dlouho uchovat. (více)

    Pepř, Pepper, Piper nigrum

    Anglický název: pepper black

    Latinské jméno:  Piper nigrum

    Používaná část rostliny: plody

    Chuť a vůně: typická pepřová vůně se zemitým nádechem u černého pepře.

    Zeměpisný původ: Indonésie

    Použití pepře v kuchyni

    Bez nadsázky lze říct, že pepř ovlivňoval historii lidstva podobně jako zlato, nebo dnes ropa. Jeho pikantní chuť s lehce nasládlým aroma dokáže povznést takřka každé jídlo. Pepř se velice dlouho přidával do perníků, vyrábí se čokoláda s pepřem, pepřem se ochucují alkoholické i nealkoholické nápoje a v Indii je oblíbený i čaj s pepřem.

    Různým zpracováním se vyrábí pepř černý, zelený a bílý.

    Černý pepř je nejčastěji používaný.  Má příjemné zemité aroma, které se mísí s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý. Mletý pepř najdeme snad v každém jídle po celém světě, přidává se do polévek, omáček, na zeleninu i na maso. Drcený pepř se často používá na přípravu masa, steaků a ryb. Větší kousky pepře mají výraznější a sytější aroma, které se pomalu uvolňuje do masa. Používá se také pro svoji typickou barvu a strukturu, která dodá pokrmu zajímavý vzhled. Celý pepř je velmi tvrdý, proto se používá pouze na aromatizaci a přímé konzumaci se vyhýbáme. Přidáváme ho proto do vývarů, omáček, při nakládání zeleniny nebo uzenin, při vaření rýže nebo luštěnin.

    Černý pepř, Black pepper

    Zelený pepř má jemnější aroma a svěží chuť, a také je méně ostrý než černý pepř. Používá se převážně celý nebo drcený. Celé kuličky zeleného pepře jsou měkké, a proto se často přidává do paštik, nádivek, sýrů nebo rolád. Drcený pepř se často používá na přípravu steaků nebo kuřecího a rybího masa.

    Bílý pepř je výraznější a ostřejší než černý pepř. Na rozdíl od černého a zeleného pepře je zbaven slupky, která obsahuje cukr. Proto nemá nasládlé aroma a intenzivněji vnímáme čisté pepřové aroma. Bílý pepř se nejčastěji používá mletý, protože je velmi tvrdý. Svoje místo má ve smetanových a sýrových omáčkách, kde by černý pepř pokazil vzhled pokrmu.

    Historie pepře

    Pepř pochází z jižní Indie a do Evropy ho jako první přivezl Alexandr Veliký. Běžně se používal ve starém Římě, ale již tehdy to bylo velice žádané, a proto drahé koření. Dokonce při obléhání města barbary zaplatili Římané obrovské výkupné ve zlatě, stříbře a pepři. Se starým Římem však skončila i dostupnost orientálního koření v Evropě. Na dlouhou dobu značně ochabl obchod mezi Evropu a Asií, ubylo totiž bohaté a rozmařilé klientely. Obrat nastává až ve 13. století po cestách Marka Pola do Číny. Obchod se opět rozeběhl a o výnosnosti obchodu s kořením a jiném orientálním zboží m svědčí rozvoj měst, která se stala centry tohoto obchodu. Nejdříve to byla Konstantinopol, kam mířili arabské karavany z východu a evropští kupci ze západu. A po rozvoji námořní dopravy převzaly vládu a s ní neuvěřitelné zisky Benátky. Černý pepř si dlouho držel svoji vysokou cenu a často se používal jako platidlo, platily se v něm daně, pokuty i třeba výkupné. Touha po rychlejší a snazší cestě koření do Evropy uvedla do pohybu i zámořské objevy v 15. Století, začátek koloniální éry, která skončila až ve 20. století.

    Čerstvý pepř, pěstování pepře

    Pěstování a zpracování pepře

    Pepřovník černý (Piper nigrum) je popínavý keř s 6-7 m dlouhými větvemi. Květy pepře připomínají z našich krajů asi květy vrb. Po odkvětu vyrostou hrozny plodů dlouhé asi 10 cm. Plody jsou zpočátku zelené a při dozrávání přecházejí do červené.

    Černý pepř se sklízí těsně před dosažení zralosti. Nejčastěji, když první kulička v hroznu začne červenat. Poté se nechají jeden den při pokojové teplotě, aby proběhla fermentace podobně jako u čaje, kávy, nebo kakaových bobů. Fermentace je oxidace tříslovin a dalších látek v obalu plodu a zapříčiní zčernání povrchu pepře. Druhý den začíná sušení na slunci a závěrečné čištění a zbavení nežádoucích příměsí.

    Zelený pepř se sklízí jako první, dříve než začnou bobule červenat. Neprobíhá fermentace, ale plody se ihned suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného nebo kyselého nálevu.

    Bílý pepř se sklízí později než černý, až když všechny plody mají jasně červenou barvu. Kuličky se musejí zbavit slupky, proto se ponoří do pomalu tekoucí vody až na jeden týden. Slupka se naruší a může se strojně oddělit. Bílý pepř je dražší než černý, protože při dozrávání hrozí hniloba a také výrobní proces je nákladnější.

    linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Zboží zařazeno v kategoriích

    Ověřeno zákazníky Zlato!

    Najdete nás i na MALL.CZ

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-17 hod
    Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.