- Úvod
- Koření jednodruhové
- Šalvěj
Šalvěj

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 3
- Komentáře 0
- Související zboží6
- ŠalvějSklademcena od 25,0 Kčcena od 21,7 Kč bez DPH
Šalvěj
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 10 g | 25 Kč | 250.0 Kč |
malá kořenka | 12 g | 44 Kč | 366.7 Kč |
velký sáček | 100 g | 160 Kč | 160.0 Kč |
velká kořenka | 100 g | 200 Kč | 200.0 Kč |
kilogram | 1000 g | 530 Kč | 53.0 Kč |
Šalvěj - posvátná bylina, léčivka a koření. Šalvěj používáme na maso, zvěřinu i omáčky k těstovinám. Z čerstvé šalvěje se vyrábí aromatické pesto.
Anglický název: sage
Latinské jméno: Salvia officinalis
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: nasládlá aromatická vůně bylinek a čerstvého sena, mírně nahořklé aroma
Zeměpisný původ: střední Asie, jižní Evropa
Použití šalvěje v kuchyni
Ve střední Evropě (Čechy, Německo, Rakousko) se šalvěj nejčastěji používá do masových receptů jako jsou salámy, klobásy, mletá masa nebo paštiky. Výborně se hodí na přípravu zvěřiny, protože má výrazné aroma a skvěle se kombinuje s česnekem, rozmarýnem a jalovcem. V italské kuchyni najdeme šalvěj v klobásách (sever Itálie) a ve smetanových omáčkách k těstovinám (jih Itálie). Francouzská kuchyně často kombinuje šalvěj s tymiánem a saturejkou a používá se do mletých mas, omáček a do náplní slaných koláčů.
Historie šalvěje
Šalvěj má od počátku lidské kultury pověst posvátné bylinky. Používala se (a stále používá) jako kadidlo a vykuřovadlo. Věří se, že kouř ze šalvěje zahání zlé síly a zlé duchy. Římané označovali šalvěj jako „svatou bylinu“ a používali ji k náboženským rituálům. Spolu s římskými vojáky se pravděpodobně šalvěj rozšířila po celé Evropě a blízkém východě. Používali ji na léčení zranění a jako lokální anestetikum.
Rady babky kořenářky
Ze šalvěje se připravují čaje a odvary, které pomáhají při žaludečních potížích. Odvar se kloktá při zánětech v ústech. Nesmí se užívat dlouhodobě, protože zadržuje vodu v těle a omezuje pocení.
Jak připravit správný odvar ze šalvěje
Vařící vodou vypláchneme konvičku (keramickou nebo skleněnou), vložíme bylinky a zalijeme vařící vodou. Necháme 10 minut vylouhovat a scedíme. Odvar kloktáme při zánětech krku nebo používáme na opláchnutí drobných poranění.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |