Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Pepř bílý celý

Pepř bílý celý

Pepř bílý celý balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 30 g 40 Kč 133.3 Kč malá kořenka 40 g 62 Kč 155.0 Kč velký sáček  300 g 320 Kč 106... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 40,0 Kč
od 34,8 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0121
EAN kód:8595666211218
Podobné produkty
    Hlavice mlýnku na koření
    36 hodnocení
    39,0 Kč
    32,2 Kč bez DPH
    39,0 Kč
    32,2 Kč bez DPH
    Skladem
    ks
      Pepř bílý mletý
      23 hodnocení
      cena od 40,0 Kč
      cena od 34,8 Kč bez DPH
      cena od 40,0 Kč
      cena od 34,8 Kč bez DPH
      Skladem
      Kompletní specifikace

      bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

      Pepř bílý celý

      baleníobsahcenacena za 100 g
      malý sáček30 g40 Kč133.3 Kč
      malá kořenka40 g62 Kč155.0 Kč
      velký sáček 300 g320 Kč106.7 Kč
      velká kořenka300 g360 Kč120.0 Kč
      kilogram1000 g700 Kč70.0 Kč

      Bílý pepř má výraznější a silnější aroma než černý pepř. Používá se převážně do smetanových omáček a na kuřecí a rybí maso. Celý pepř se používá na nakládání zeleniny a aromatizaci octů a olejů.

      Bílý pepř se v kuchyni používá především ke zvýraznění chuti jemných jídel, jako jsou ryby, kuře, steaky nebo omáčky. Na rozdíl od černého pepře má bílý pepř výraznější a nápadnou chuť. Proto ho někteří kuchaři používají jen v malých množstvích, aby neovládl celou chuťovou paletu jídla. Pokud ale máte rádi silnější chuť, můžete použít více bílého pepře nebo ho míchat s černým pepřem pro vyváženější chuťový zážitek

      Bílý pepř je dražší než černý pepř, protože jeho výroba je náročnější a nákladnější. Bílý pepř se totiž získává ze zralého černého odstraněním vnější černé slupky. Tento proces vyžaduje vysokou kvalitu plodů, speciální zařízení a vyšší množství práce. Zatímco černý pepř může být sklizen, usušen a prodán, bílý pepř musí projít dalším krokem zpracování, aby byl připraven pro prodej. Proto je cena bílého pepře obvykle vyšší než cena černého pepře. Navíc je poptávka po bílém pepři menší než po černém, což také přispívá k jeho vyšší ceně (více).

      Pepř, pepper, Piper nigrum

      Anglický název: pepper black (white, green)

      Latinské jméno: Piper nigrum

      Používaná část rostliny:  plody

      Chuť a vůně: typická pepřová vůně se zemitým nádechem u černého pepře.

      Zeměpisný původ: Indonésie

      Použití pepře v kuchyni

      Bez nadsázky lze říct, že pepř ovlivňoval historii lidstva podobně jako zlato, nebo dnes ropa. Jeho pikantní chuť s lehce nasládlým aroma dokáže povznést takřka každé jídlo. Pepř se velice dlouho přidával do perníků, vyrábí se čokoláda s pepřem, pepřem se ochucují alkoholické i nealkoholické nápoje a v Indii je oblíbený i čaj s pepřem. Různým zpracováním se vyrábí pepř černý, zelený a bílý.

      Černý pepř je nejčastěji používaný.  Má příjemné zemité aroma, které se mísí s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý. Mletý pepř najdeme snad v každém jídle po celém světě, přidává se do polévek, omáček, na zeleninu i na maso. Drcený pepř se často používá na přípravu masa, steaků a ryb. Větší kousky pepře mají výraznější a sytější aroma, které se pomalu uvolňuje do masa. Používá se také pro svoji typickou barvu a strukturu, která dodá pokrmu zajímavý vzhled. Celý pepř je velmi tvrdý, proto se používá pouze na aromatizaci a přímé konzumaci se vyhýbáme. Přidáváme ho proto do vývarů, omáček, při nakládání zeleniny nebo uzenin, při vaření rýže nebo luštěnin.

      Zelený pepř má jemnější aroma a svěží chuť, a také je méně ostrý než černý pepř. Používá se převážně celý nebo drcený. Celé kuličky zeleného pepře jsou měkké, a proto se často přidává do paštik, nádivek, sýrů nebo rolád. Drcený pepř se často používá na přípravu steaků nebo kuřecího a rybího masa.

      Bílý pepř je výraznější a ostřejší než černý pepř. Na rozdíl od černého a zeleného pepře je zbaven slupky, která obsahuje cukr. Proto nemá nasládlé aroma a intenzivněji vnímáme čisté pepřové aroma. Bílý pepř se nejčastěji používá mletý, protože je velmi tvrdý. Svoje místo má ve smetanových a sýrových omáčkách, kde by černý pepř pokazil vzhled pokrmu.

      Historie pepře

      Pepř pochází z jižní Indie a do Evropy ho jako první přivezl Alexandr Veliký. Běžně se používal ve starém Římě, ale již tehdy to bylo velice žádané, a proto drahé koření. Dokonce při obléhání města barbary zaplatili Římané obrovské výkupné ve zlatě, stříbře a pepři. Se starým Římem však skončila i dostupnost orientálního koření v Evropě. Na dlouhou dobu značně ochabl obchod mezi Evropu a Asií, ubylo totiž bohaté a rozmařilé klientely. Obrat nastává až ve 13. století po cestách Marka Pola do Číny. Obchod se opět rozeběhl a o výnosnosti obchodu s kořením a jiném orientálním zboží m svědčí rozvoj měst, která se stala centry tohoto obchodu. Nejdříve to byla Konstantinopol, kam mířili arabské karavany z východu a evropští kupci ze západu. A po rozvoji námořní dopravy převzaly vládu a s ní neuvěřitelné zisky Benátky. Černý pepř si dlouho držel svoji vysokou cenu a často se používal jako platidlo, platily se v něm daně, pokuty i třeba výkupné. Touha po rychlejší a snazší cestě koření do Evropy uvedla do pohybu i zámořské objevy v 15. Století, začátek koloniální éry, která skončila až ve 20. století.

      Pěstování a zpracování pepře

      Pepřovník černý (Piper nigrum) je popínavý keř s 6-7 m dlouhými větvemi. Květy pepře připomínají z našich krajů asi květy vrb. Po odkvětu vyrostou hrozny plodů dlouhé asi 10 cm. Plody jsou zpočátku zelené a při dozrávání přecházejí do červené.

      Černý pepř se sklízí těsně před dosažení zralosti. Nejčastěji, když první kulička v hroznu začne červenat. Poté se nechají jeden den při pokojové teplotě, aby proběhla fermentace podobně jako u čaje, kávy, nebo kakaových bobů. Fermentace je oxidace tříslovin a dalších látek v obalu plodu a zapříčiní zčernání povrchu pepře. Druhý den začíná sušení na slunci a závěrečné čištění a zbavení nežádoucích příměsí.

      Zelený pepř se sklízí jako první, dříve než začnou bobule červenat. Neprobíhá fermentace, ale plody se ihned suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného nebo kyselého nálevu.

      Bílý pepř se sklízí později než černý, až když všechny plody mají jasně červenou barvu. Kuličky se musejí zbavit slupky, proto se ponoří do pomalu tekoucí vody až na jeden týden. Slupka se naruší a může se strojně oddělit. Bílý pepř je dražší než černý, protože při dozrávání hrozí hniloba a také výrobní proces je nákladnější.

      linka

       

      obaly koreni

      Sáčky

      Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

      Kořenky

      Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

      Zboží zařazeno v kategoriích

      Ověřeno zákazníky Zlato!

      Najdete nás i na MALL.CZ

      ikony-platba-doprava

      Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

      Kde nás najdete

      Chotíkov 74

      330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

      Zákaznická podpora
      Logo
      www.KoreniKralu.cz
      Petr Bláha
      Petr Bláha
      Po-Pá 8-17 hod
      Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.