- Úvod
- Směsi koření
- Grilovací koření
- Koření na steak
Nejlepší koření na steak
Následující řádky se budou věnovat steakům z hovězího masa. Hovězí maso má svoje specifika. Na rozdíl od kuřecího nebo vepřového masa nepotřebuje tepelnou úpravu, aby bylo nezávadné. Proto ho můžeme připravovat rychle tak, aby byl na okrajích upečený a uprostřed růžový, až krvavý. Steaky z dobrého hovězího masa nemusíme marinovat a můžeme se solit i kořenit až těsně před položením na gril. Proto se používají hrubé směsi a velké krystalky soli, které jsou odolnější proti spálení na grilu. Na steaky máme koření pepřové nebo bylinkové a můžeme vám doporučit:
Steak Panama – hrubě drcená směs černého a zeleného pepře s velkými krystalkami soli a trochou třtinového cukru. Kombinace pepře a cukru je oblíbená v Severní Americe, kde se při grilování často používá cukr, med nebo javorový sirup.
Steak pimienta – další pepřová směs, tentokrát bez soli i cukru. Specifický je obsah drceného jalovce, který dodá masu zajímavou pryskyřičnou chuť a toto koření je ideální i na exotičtější maso jako je jelen, bizon nebo třeba klokan.
Steak na bylinkách – zajímavá kombinace drcených bylinek a pepře. Aby se nám bylinky rychle nespálili, je lepší připravit marinádu a steaky natírat mokrou směsí než sypat suchým kořením. Ideální je připravit marinádu z oleje a třeba pomerančové šťávy nebo cideru.