- Úvod
- Směsi koření
- Mezinárodní kuchyně
Koření na mezinárodní kuchyni
Vzpomínky na vůně a chutě jsou překvapivě silné a dlouho trvající. Z pěti lidských smyslů je totiž čich nejstarší a vzpomínky na vůně se ukládají jednodušeji než z ostatních smyslů. Vzpomínky na vůně se ukládají velmi hluboko do vědomí a budou nás provázet celý život. Pokud tedy na dovolené v cizí zemi ochutnáme nové jídlo, zapíše se nám v mysli spojení vůně – chuť – pozitivní emoce. Pokaždé, když ucítíme vůni tohoto pokrmu, dostaví se nám tyto pozitivní emoce. Funguje to stejně u jablkového závinu, který pekla babička, i s kardamomem ochucená káva v Maroku, nebo ostré nudle v Thajsku.
Koření tvoří specifické vůně a chutě většiny pokrmů na světě. Pokud si chceme uvařit nějaké jídlo, které známe ze svých cest (po světě i ve městě po restauracích), musíme sáhnout po typickém koření a nemůžeme ho nahradit jiným. Pokud například nahradíme římský kmín naším „evropským“, nebude to bohužel fungovat. Pokrm bude mít jinou vůni, jinou chuť a tolik očekávaná emoce se bohužel nedostaví.
Indická kuchyně – silně aromatické pokrmy vonící cuminem, kardamomem, zázvorem, hřebíčkem.
Mexická kuchyně – často ostrá jídla s chilli, dochucená koriandrem, cuminem, česnekem.
Arabská kuchyně – pokrmy vonící po cuminu, tymiánu, kardamomu, sezamu.
Thajská kuchyně – hlavně hodně chilli, pak trochu doladit zázvorem, kari, bazalkou
Středomořská kuchyně – bylinky jako tymián, oregano, rozmarýn a saturejka kombinované s českem nebo rajčaty