- Úvod
- Směsi koření
- Mezinárodní kuchyně
- Mexické koření
Mexické koření
Mexická kuchyně je víc než jen chilli. Tropická Latinská Amerika je kolébkou několika druhů koření jako jsou právě papriky a chilli, vanilka, nové koření nebo třeba kakao (a čokoláda). A právě kombinace těchto „domorodých“ koření s importovanými chutěmi Španělska dali vzniknout originální a mexické kuchyni. Typickými chutěmi a vůněmi mexické kuchyně jsou cumin, chilli (sladké, pálivé, uzené) a koriandr ve všech podobách. V mexické kuchyni se najde použití pro semínka koriandru do omáček, koriandrových listů i mladých koriandrových kořínků.
Čokoláda a kakao se pak v Mexiku používají nejenom do dezertů, ale přidává se i do omáček k masu nebo zeleniny. Typicky do rajčatové omáčky do enchillady nebo to tacos.
Chilli noc carne – ostrá aromatická směs do fazolí, nebo omáček s kuřecím nebo hovězím masem. Směs je namíchána z typických koření mexické kuchyně: chilli, papriky, cuminu, nového koření, česneku a bobkového listu.
Xoco enchillada – originální koření do omáček s uzenou paprikou a chilli, cuminem a vysokoprocentním kakaem. Výsledkem je krásně aromatické koření s temně rudou barvou a kouřovým aroma.
Argentina – koření na pečené maso, hovězí steaky i kuřecí maso. S uzenou paprikou, oreganem, tymiánem a hrubozrnnou mořskou solí. Ideální na marinování s ananasovým džusem.
Chilli Chipotle – papričky jalapeňo sušené kouřem a jemně mleté. Chipotle se nachází na spodním konci pálivosti, ale stále je to chilli! Skvěle se hodí jak do omáček s masem a zeleninou, tak na studené dresinky a zálivky.