- Úvod
- Koření jednodruhové
- Na pečení
- Vanilka a vanilkový extrakt
Vanilka a vanilkový extrakt
Vanilkové lusky pochází z jižní Ameriky, kde se je naučili používat Aztékové a Inkové. Dnes se ale nejvíce vanilky vypěstuje na Madagaskaru, odkud jde asi polovina světové produkce. Pěstování a zpracování vanilky je náročnější než jiná zemědělská produkce, a to se projevuje na její ceně. Farmáři musejí rostliny chránit před škůdci i zloději a květy se musejí ručně opylovat (mimo jižní Ameriku chybí přirození opylovači). Vanilkové lusky se poté musejí nechat několik hodin fermentovat, aby se vytvořili aromatické látky a potom vyschnout na ideální hodnotu 35% vlhkosti. Jakmile vanilkový lusk vyschne, bohužel ztratí většinu aromatických látek. Komplikované a drahé zpracování je důvodem, proč se častěji používá průmyslově vyrobené aroma vanilin než přírodní vanilka.
Vanilkový lusk – přírodní vanilkový lusk z Madagaskaru
Výhody:
- Nejvíce aromatický
- Univerzálně použitelný do krémů, omáček i do likérů
Nevýhody:
- Cena
- Omezená trvanlivost (nesmí vyschnout a náchylnost k plísni)
- Komplikované zpracování
Vanilka mletá – celé vanilkové lusky Bourbon usušené a rozemleté,
Výhody:
- Nižší cena
- Snadné dávkování a zpracování
- Trvanlivost a skladování
Nevýhody:
- Menší aroma
- Na mletí se zpracovávají lusky horší kvality
Vanilkový extrakt – BIO kvalita, vyráběný ve Francii z extraktu z Madagaskarské vanilky
Výhody:
- Silné aroma
- Nejlepší poměr cena – výkon
- Snadné použití
Nevýhody:
- Obsahuje cukr