- Úvod
- Směsi koření
- Mezinárodní kuchyně
- Indické koření
Indické koření
Koření je to, co dělá indickou kuchyni specifickou. Tropická Indie je domovem mnoha druhů koření, proto je jeho používání vyzkoušená a ověřená mnoho generacemi. Málo kde na světě se používá tolik koření, jako právě v Indii a všechny omáčky, zelenina i maso musejí být výrazné a barevné. Kromě mnoha jedno druhových koření se požívají i kořenící směsi, obecně nazývané „MASALA“. Asi nejpoužívanějším kořením indických kuchařů a kuchařek je Garam masala. Garam másala je součástí naprosté většiny indických omáček, ať je to jemná korma, butter chiken, výraznější tikka masala nebo ohnivě pálivé vindaloo.
Při pečení masa (nejčastěji kuřecí nebo skopové) v pecích tandoori se používá koření Tandoori masala. Velmi často se připravuje marináda z bílého jogurtu, oleje, čerstvého česneku a zázvoru a tohoto koření. Jogurt pomáhá udržet maso šťavnaté a získá příjemnou nakyslost.
Dátá masala je potom směs na typický horný nápoj z čaje a mléka. Indický bílý čaj, nebo taky yogi tea, se prodává na ulicích v celé Indii a je nesmírně populární. Základ je černý čaj, který se uvaří s kořením, pak se přidá mléko a hromada cukru a horný nápoj se může podávat.