- Úvod
- Směsi koření
- Pro děti
Koření pro děti
Vařit pro děti, znamená neustále hlídat, co jim dáváte na talíř. Nesmí to být ostré, přesolené, příliš výrazné. Proto jsme připravili směsi koření, které neobsahují nic pálivého, jsou bez soli (nebo s minimem soli) a jsou velmi jemné.
Vaření pro děti má svoje specifika a je to svým způsobem vědní obor. Musíme balancovat mezi tím, co by děti měly jíst, a co by chtěly jíst. Dětem musíme připravit jídlo, které bude mít správně vyvážený poměr bílkovin, vitamínů, ale i tuků a cukrů. Ale také jim musíme připravit něco, co bude chutnat dětem i vám. Málokdy budeme vařit jenom pro děti. Proto musí být jídla dobrá i pěkná a dobrým kořením můžeme dosáhnout obojího.
Nejčastější otázky k používání koření pro děti:
- Od jakého věku můžeme používat koření?
- Naše koření je vždy v podstatě sušená zelenina (paprika, rajčata, mrkev, kurkuma, česnek, cibule…), takže s opatrností od 12 měsíců věku.
- Na co si dát pozor při používání koření pro děti?
- V útlém věku děti ochutnávají plno nových jídel a surovin a může projevit alergická reakce na nějaký druh potravin. Proto je dobré na začátku používat jednodruhové koření (může nám to usnadnit nalezení alergenu).
Jaké koření nejsou vhodná pro děti:
- S vysokým obsahem soli (více jak 10 %)
- S obsahem glutamanu
- Pálivá
- S velkým obsahem cibule (způsobuje nadýmání)
Tipy a triky pro vaření pro děti
- Jídlo, co si děti sami (s pomocí) připraví, má vždy větší šanci na úspěch!
- Barevná jídla vypadají a chutnají lépe! Nebojte se kurkumy a sladké papriky.
- Syrovou zeleninu nakrájejte na proužky a dejte k ní dip z bílého jogurtu a bylinek.
- Když děti nechtějí jíst rybu, osmažte ji.