- Úvod
- RECEPTY
Nachos vznikly jako nouzové jídlo, když v kuchyni již všechno došlo. Kuchařka vzala staré kukuřičné tortilly, nakrájela je na trojúhelníčky a rychle je opekla na pánvi. Rozprostřela je na plech, přidala fazole, chilli papričky, zralé avokádo a rychle to všechno zapekla se sýrem.
Příprava nachos je proto rychlá a přímo vybízí k tomu, spotřebovat všechno, co máme v lednici otevřené a musíme rychle spotřebovat.
SUROVINY:
- tortillové chipsy
- nakládané fazole v rajčatovém protlaku
- 1-2 rajčata
- kukuřice (nakládaná nebo mražená)
- koření Chilli con carne
- koření chilli chipotle
- loupaná drcená rajčata (kečup, mexická salza, chilli omáčka...)
- strouhaný sýr (výborný je například chedar)
Nejnáročnější z tohoto jednoduchého receptu je příprava omáčky: do kastrůlku dáme fazole naložené v rajčatovém protlaku a lehce je pomačkáme, aby tak polovina fazolí zůstala vcelku, přidáme na kostky nakrájené čerstvé rajče, kukuřici, naředíme omáčkou (drcená rajčata, salza, kečup) a dochutíme kořením Chilli con carne. Chilli con carne obsahuje důležitou složku: cumin. Toto koření dodá jídlu typickou vůni, kterou známe z každé mexické restauraci.
Omáčku krátce prohřejeme a zalijeme jí tortillové chipsy v misce. Nahoru přidáme strouhaný sýr a krátce zapečeme pod grilem. Opravdu stačí několik minut, než se sýr rozteče.
Velikonoční nádivka, to je žemle spojená vajíčkem, hromada bylinek a maso. Za hromadu bylinek nám skvěle poslouží směs koření "Polévkové bylinky". Je tam hodně petrželky, něco bazalky, libečku a i trochu drcené sladké papriky, která nám udělá pěknou mozaiku.
SUROVINY:
poměr surovin na 1 porci:
- 1 rohlík
- 1 vejce
- 100 g uzeného vepřového masa
- koření "Polévkové bylinky"
Uvaříme si uzené maso a necháme ve vývaru vychladnout.
Rohlíky (housky, toustový chléb) nakrájíme, přidáme na kostky nakrájené maso, trochu svlažíme vývarem z masa a přidáme žloutky. Můžeme opepřit a raději už nesolíme - uzené maso je slané, rohlíky jsou slané, vývar z masa je slaný. Nakonec přisypeme 1 - 2 lžíce Polévkových bylin pěkně rukama promícháme. Pokud je směs málo vláčná, přilijeme trochu vývaru.
Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků a vylijeme do pekáčku, který jsme si vymastili a vysypali strouhankou.
Pečeme při 180 °C do zlatova. Jesli je nádivka pečená i uprosřed, zjistíme postaru zapíchnutou špejlí. Když se na šlejli nic nelepí, máme pečeno.
Nádivka je výborná i samotná. Ale, pokud k ní rychle ogrilujeme kousek kuřecího masa a přidáme zelený salát, dostaneme pokrm, kterým by se chlubila leckterá stylová restaurace.