Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Muškátový květ mletý

Muškátový květ mletý

Muškátový květ balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 20 g 60 Kč 300.0 Kč malá kořenka 25 g 90 Kč 360.0 Kč velký sáček  200 g 520 Kč 260... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 60,0 Kč
od 52,2 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0137
EAN kód:8595666211379
Podobné produkty
    Muškátový ořech celý
    21 hodnocení
    cena od 33,0 Kč
    cena od 28,7 Kč bez DPH
    cena od 33,0 Kč
    cena od 28,7 Kč bez DPH
    Skladem
    Kompletní specifikace

    bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

    Muškátový květ

    baleníobsahcenacena za 100 g
    malý sáček20 g60 Kč300.0 Kč
    malá kořenka25 g90 Kč360.0 Kč
    velký sáček 200 g520 Kč260.0 Kč
    velká kořenka200 g560 Kč280.0 Kč
    kilogram1000 g2 210 Kč221.0 Kč

    Jemné aroma květu se hodí do nádivek, masových náplní nebo i do perníků, dezertů a ovocných moučníků (více).

    Muškátový květ a ořech, Nutmeg and mace, Myristica fragransJiné názvy: macis

    Anglický název: nutmeg, mace

    Latinské jméno:Myristica fragrans

    Používaná část rostliny: semena, míšky

    Chuť a vůně: aromatická, hořká vůně s teplým tónem

    Zeměpisný původ: Indonésie

    Použití uškátového květu a ořechu v kuchyni

    Muškátový květ i ořech mají podobné aroma, jen květ má výraznější a poněkud „uhlazenější“ vůni. Květ je také světlejší, proto se častěji používá do smetanových omáček a světlých vývarů, kde by byl tmavší ořech nežádoucí. Malé množství muškátového ořechu nebo květu najdeme ve velkém množství receptů. Dodává pokrmům příjemné kořenité aroma, aniž by je příliš chuťově ovlivnil.
    Muškátový ořech se používá do masových směsí, do uzenin, do polévek, sýrových pokrmů (fondue) nebo do čajového pečiva. V Itálii je velmi oblíben na přípravu těstovin, zejména plněných raviol a lasagní. Ravioly se plní směsí ze špenátu nebo mletého masa ochucené muškátový ořechem a poté se vaří a podávají se s různými omáčkami. Mletý muškátový ořech rychle ztrácí své cenné aroma, proto se nejčastěji skladuje v celku a strouhá se až při vaření do pokrmu.
    Muškátový květ nejčastěji najdeme ve vývarech, smetanových nebo sýrových omáčkách. Používá se i do světlého pečiva jako jsou koblihy, vánočky, nebo štoly. Celý květ se také používá na aromatizaci olejů, které se poté používají do zeleninových salátů nebo na přípravu marinád. Muškátový květ obsahuje velké množství olejů, které znesnadňují jeho zpracování v domácnosti, proto se prodává a používá převážně mletý.

    Historie muškátového ořechu

    Do Evropy dovezli muškátový ořech poprvé arabští obchodníci v 11. století. Ale protože tehdy rostl jen na několika malých ostrovech v dnešní východní Indonésii, byla jeho cena tak astronomická, že se jako koření skoro nepoužíval. Teprve v 16. století, kdy portugalské lodě dopluly do Indie a objevily slavné ostrovy koření – Moluky, rozběhl se velký obchod s tímto kořením. V 17. století získali nad oblastí nadvládu Holanďané a podařilo se jim získat na produkci muškátového ořechu monopol. Několik málo ostrovů, kde Muškátovník pravý (Myristica fragrans) rostl, obsadili a pečlivě hlídali, aby se nikomu nepodařilo získat sazenici tohoto vzácného stromu. Obchody řídila mocná Východoindická společnost, která dosahovala astronomických zisků, měla vlastní armádu a razila vlastní mince. Holandský monopol se podařilo prolomit Francouzům, když se jim podařilo v 18. století propašovat zdravé sazenice z ostrova Banda. Pěstování muškátového ořechu se rozšířilo po celé Indonésii a do Grenady (ostrovní stát v Karibiku).

    Muškátový ořech, Nutmeg, Myristica fragransMuškátový ořech, Nutmeg and Mace, Myristica fragransMuškátový květ, Mace, Myristica fragrans

    Pěstování a zpracování muškátového ořechu

    Muškátovník pravý (Myristica fragrans) je stálený strom vysoký 5-15 m se sytě zelenými listy 10-20 cm dlouhými. Drobné květy připomínají květy konvalinky. Plodem jsou bobule podobné meruňkám okrově žluté barvy. Ve zralosti plody pukají a odhalují semeno pokryté masitým míškem, rozděleným na 10-15 úzkých, jasně červených proužků. Tento míšek se ze semen strhává, suší se, a když zlatově zežloutne, prodává je jako „muškátový květ“. Vlastní semeno je ještě kryto tvrdou skořápkou, po jejímž odstranění zbude vlastní "jádro" (endosperm) se síťovaným povrchem a bělošedě mramorovaným obsahem, nazývané "muškátový ořech".

    linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Zboží zařazeno v kategoriích

    Ověřeno zákazníky Zlato!

    Najdete nás i na MALL.CZ

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-17 hod
    Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.