- Úvod
- Kváskový chléb
Suroviny
|
Chlebové koření |
![]() |
Pokud ještě nemáte svůj kvásek, podívejte se na portál pecempecen.cz, kde můžete najít ve svém okolí někoho, kdo se rád podělí
1. krok rozkvas: 150 g žitné chlebové mouky + 150 g vlažné vody +2 lžíce kvásku - smíchat a nechat na teple zrát 4 - 6 hodin (z této připravené ještě nevykynuté směsi si odebrat nový kvásek - 1 lžíce + rozmíchat do konzistence přesnídávky s vodou a vložit na další pečení do lednice).
2. krok: nakynutý rozkvas + 320 g tekutiny (ideálně 70 g mléčné složky - mléko, jogurt, smetana,.... + 250 g vody) + 400 až 500 g chlebové mouky, chlebové koření + sůl. Rozkvas + všechnu tekutinu smíchat, pak postupně přidávat mouku, chlebové koření. Po posledním přidání mouky - promíchat,
nechat 20 minut odpočinout + přidat 4 lžičky soli (cca 15g), opět zamíchat.
Vyklopit na vál, vytvořit bochník, vložit do vysypané ošatky (nebo cedníku, který vyložíme mokrým hadrem), nechat pod igelitem 3 hodiny kynout.
Vyklopit na pečící papír a prkýnko, nařezat žiletkou či do středu udělat prstem díru (menší riziko prasknutí), sesunout do vyhřáté trouby na 250 °C, ve které jsme nechali nahřívat plech. Do spodku trouby do druhého plechu chrstnout hrnek horké vody, vytvoří se pára. Péct 10 minut na 250 °C, pak 30 - 40 minut na 220 °C. Během pečení možné potírat vodou.