- Úvod
- Švestkový koláč s perníkovou drobenkou
SUROVINY:
- 1 kg švestek
Na těsto:
|
Na tvorohovou náplň:
|
Na drobenku:
|
Rozpustíme polovinu kostky droždí se lžičkou cukru v troše teplého mléka a necháme kvasinky, aby se probrali (asi 15 minut). Do hladké mouky zamícháme špetku soli a lžičku mleté citronové kůry. Do mouky zapracujeme 3 vejce a nakonec přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Že je těsto správně vyhnětené, poznáme podle toho, že se nám přestane lepit na nádobu. Potom ho můžeme nechat vykynout a máme čas udělat si tvarohovou náplň a drobenku.
Do měkkého tvarohu přidáme smetanu (můžeme přidat trochu vanilkového cukru) a vymícháme hladký krém.
Na drobenku rozpustíme trochu másla a vlijeme ho do misky se směsí krupicového cukru a hrubé mouky v poměru 1:1. Přidáme lžičku koření do perníku a smícháme a drobenku.
Z těsta vyválíme pláty o síle cca 1 cm, okraje potřeme rozmíchaným vajíčkem, potřeme tvarohovou náplní, naskládáme půlkami švestek řezem nahoru a na závěr posypeme drobenkou.
Koláče pečeme při 180 °C přibližně 15 minut. Koláč je upečený, když se ze spodu začne barvit.