- Úvod
- Koření jednodruhové
- Bazalka
Bazalka

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 5
- Komentáře 0
- Související zboží4
- BazalkaSklademcena od 20,0 Kčcena od 17,4 Kč bez DPH
Bazalka
je nádherně aromatická bylina, která je však velmi citlivá na teplo. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním.
Použití v kuchyni: pizza, saláty, těstoviny (více)
Anglický název: basil
Latinské jméno:Ocimum basilicum
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: lehké, svěží aroma s nádechem peprmintu
Zeměpisný původ: různé odrůdy bazalek rostou v mírném pásmu v Evropě, Asii, Africe i Americe
Použití bazalky v kuchyni
Bazalka je nádherně aromatická bylina, která je však velmi citlivá na teplo. Zvláště čerstvé listy rychle ztrácí své nezaměnitelné aroma a svěží zelenou barvu. Proto je doporučováno přidávat bazalku až těsně před servírováním. Často se proto používá do zeleninových salátů, kde si ji můžeme naplno vychutnat. Typickým salátem s bazalkou je italské caprese – tence nakrájená rajčata proložená plátky mozarelly, lehce zalité olivovým olejem a balzamikovým octem a posypané čerstvě nasekanou bazalkou. Tento salát je velmi oblíbený po celém světě a podává se jako předkrm s pečivem, nebo jako příloha ke grilovaným masům.
Dalším typickým použitím bazalky je omáčka pesto, vyráběná z bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a tvrdého sýra. Rozdrcením a smícháním všech surovin vznikne pasta, kterou můžeme ochutit uvařené těstoviny nebo bramborové noky.
Bazalku můžeme dále najít v bylinkových směsích jako je bouquet garni nebo provensálské bylinky.
Zapečená rajčata s bramborami a bazalkou
Suroviny:
1,25 kg nových brambor, vydrhnutých
2 lžíce olivového oleje
1 kg rajčat, nejlépe masitých
Sůl a čerstvě mletý pepř
Bazalka
80 – 100 g parmazánu, na jemnější verzi použijte mozarellu.
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory vydrhněte kartáčkem nebo oškrábejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rajčata omyjte, vykrojte zelený střed od stopky a nakrájejte na asi 0,5 cm plátky. Zapékací mísu vymažte trochou oleje. Na dno rozložte vrstvu brambor, osolte, pokraďte rajčaty, opět osolte, opepřete a posypte částí sýra a bazalkou. Takto střídavě vrstvěte brambory a rajčata do spotřebování všech surovin, trochu sýra a bazalky si nechte na později. Zakončete vrstvou rajčata pokapejte je olejem. Přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte do změknutí, zhruba 30 minut. Potom odklopte, na rajčata rozprostřete zbylý sýr a ještě asi 15 minut zapékejte. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut dojít. Podávejte s lístky čerstvé bazalky.
Dana Vaňurová, Libáň
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |
Nevíte kde koupit koření bazalka? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.