- Úvod
- Koření jednodruhové
- Kampotský pepř bílý
Kampotský pepř bílý

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Kampotský pepř bílýSklademcena od 160,0 Kčcena od 139,1 Kč bez DPH
Kampotský pepř bílý
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 30 g | 160 Kč | 533.3 Kč |
mlýnek | 50 g | 330 Kč | 660.0 Kč |
velký sáček | 300 g | 1400 Kč | 466.6 Kč |
Bílý pepř se získává z vyzrálých kuliček pepře, které se po sklizni namočí na několik dní do tekoucí vody. Ve vodě slupka nabobtná a praskne. Kuličky potom farmáři ručně propírají a zbavují všech nečistot a rostlinných zbytků. Nakonec se pepř rozprostře na velká síta, kde slunce kuličky vysuší a vybělí na požadovaný odstín slonové kosti. Bílý pepř tím získá čisté pepřové aroma, je nejsilnější a nejaromatičtější. Na rozdíl od komerčně produkovaných bílých pepřů nemá nežádoucí aroma připomínající síru.
Kampotský pepř je pěstovaný v horách jižní Kambodže, v provincii Kampot. Jedná se o původní kultivar pepře (pipper nigrum), který plodí menší množství plodů s výraznější chutí a vůní. Tento kultivar se příliš nehodí na průmyslové pěstování pepře, protože je náročný na péči i prostředí, kde roste. Proto se pěstování věnuje pouze malé množství farmářů, kteří vyprodukují velmi omezené množství pepře. Svého pepře si ovšem velmi cení a dávají mu maximální péči a čas. Všechen pepř je ručně sbírán a několikakrát tříděn a separován, aby všechny kuličky byly správně zralé, čisté a usušené. Ihned po usušení je vakuově zabalen a letecky doslán do Evropy.
Jaký je rozdíl mezi klasickým pepřem a kampotským pepřem?
Je to stále pepř, ale sklizen v době plné zralosti, rychle a šetrně zpracovaný a během několika týdnů dopravený na váš stůl. Klasický pepř je sklízen kombajny, fermentován v obřích silech a uskladňován v kontejnerech po dobu několika měsíců. Výsledek je potom stejný, jako když ochutnáte rajče utržené v červenci z keře a rajče koupené v únoru v supermarketu. Jahody ze zahrady a jahody dovážené ze Španělska nebo Egyptu.
Proč je kampotský pepř tak drahý?
Kampotského pepře se vyprodukuje pouze omezené množství, a přitom se na jeho výrobě podílí mnoho lidí. Pepř se sklízí déle než obvykle, aby se rozvinula jeho chuť. Tím ale část úrody přezraje, sežerou ho ptáci a poškodí počasí. Pepř potom neputuje do Evropy kontejnerovou dopravou ale letecky, abychom ho dostali na stůl co nejčerstvější.