- Úvod
-
Hruškový koláč s mascarpone a skořicí
Hruškový koláč s mascarpone a skořicí

SUROVINY
Na těsto:- 150 g másla
- 300 g hladké mouky
- 5 lžic cukru krupice
- 4 lžíce vody
|
Na náplň- 250 g mascarpone
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 velké hrušky
- 1 lžička citronové šťávy
- Skořice mletá
|
|
 |

Na těsto potřebujeme studené máslo, mouku i vodu. Do robotu dáme máslo, cukr a pomalu mícháme za postupného přidávání mouky. Nakonec přidáme 3 až 4 lžíce studené vody a vypracujeme hladké těsto. Těsto nesmíme zpracovávat příliš dlouho, protože se může stát gumovým a tuhým. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň 30 minut odležet a vychladit.
Po vyndání z lednice těsto rychle prohněteme a vyválíme do tvaru formy. Formu vymažeme máslem, vložíme vyválené těsto, zařízneme přečnívající okraje a přitiskneme k formě. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct do trouby při 160 °C na 20 – 25 minut.
Při pečení těsta si připravíme náplň. Vyšleháme mascarpone s cukrem, vajíčky, citronovou šťávou a lžičkou mleté skořice. Hrušky oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na plátky.
Náplň dáme na předpečený koláč, navrch naskládáme hrušky a lehce posypeme krystalovým cukrem, který nám zkaramelizuje. Koláč vrátíme do trouby a dopečeme při 160 °C asi 40 minut.


