Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Hřebíček mletý

Hřebíček mletý

Hřebíček mletý balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 25 g 39 Kč 156.0 Kč malá kořenka 35 g 65 Kč 185.7 Kč velký sáček  250 g 300 Kč 120... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 39,0 Kč
od 33,9 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0161
EAN kód:8595666211614
Podobné produkty
    Hřebíček celý
    47 hodnocení
    cena od 33,0 Kč
    cena od 28,7 Kč bez DPH
    cena od 33,0 Kč
    cena od 28,7 Kč bez DPH
    Skladem
    Kompletní specifikace

    bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

    Hřebíček mletý

    baleníobsahcenacena za 100 g
    malý sáček25 g39 Kč156.0 Kč
    malá kořenka35 g65 Kč185.7 Kč
    velký sáček 250 g300 Kč120.0 Kč
    kilogram1000 g800 Kč80.0 Kč

    Použití v kuchyni: perníky, sušenky, omáčky, vepřové maso (více)

    Pozitivní vlastnosti: pomáhá při bolestech zubů a zánětech v ústech (více).

    Hřebíček celý - Solomon - koření králů

    Anglický název: clove

    Latinské jméno:Syzygium aromaticum

    Používaná část rostliny: poupata, sušené na slunci.

    Chuť a vůně: nasládlé aroma, mírně štiplavé, otupující chuť

    Zeměpisný původ: Moluky, Indonésie

    Použití hřebíčku v kuchyni

    Silná a aromatická vůně hřebíčku se využívá převážně v kombinaci se sladkými pokrmy a moučníky jako jsou perníky, jablečné dezerty, čajové pečivo nebo nákypy. Celý hřebíček se také používá do punče, svařeného vína i do čajů. Bývá i součástí vonných směsí (pot pourri) spolu se skořicí, badyánem a kardamomem. Při dávkování hřebíčku však musíme být opatrní, protože obsahuje trpké znecitlivující silice. Toho ostatně využívali léčitelé po celém světě. Zvláště při bolestech zubů doporučovali žvýkat hřebíček, který bolest otupoval.

    V Číně a Indii se hřebíček však používá s mnohem větší fantazií. Je třeba součástí známé směsi koření pěti vůní, spolu s badyánem, sečuánským pepřem, čínskou skořicí a fenyklem. Tato směs se tradičně používá na přípravu kuřecího a vepřového masa a najdeme ji v pokrmech po celé jižní Číně i v těch nejzapadlejších pouličních stáncích. V Indii je tradiční součástí směsi garam másala a různých druhů karí.

    Možné pozitivní vlastnosti hřebíčku

    Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20%), která je také silným antiseptikem. Pro jeho desinfekční účinky a potlačování bolesti se přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají i farmaceutické firmy.

    Historie hřebíčku

    Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více jak 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem.
    Dováželi ho z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století). A když zjistili, že toto koření, které mělo Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

    Hřebíček celý, Cloves whole, Syzygium aromaticum

    Pěstování a zpracování hřebíčku

    Pěstování hřebíčku vyžaduje určité zkušenosti.  Hřebíček se totiž sklízí jako poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však hřebíček rozkvete, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má však tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (tzv. kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

    linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Nevíte kde koupit koření hřebíček mletý? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.

    Ověřeno zákazníky Zlato!

    Najdete nás i na MALL.CZ

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-17 hod
    Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.