- Úvod
- Koření jednodruhové
- Jalovec celý
Jalovec celý

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 16
- Komentáře 0
- Související zboží4
- Jalovec celýSklademcena od 35,0 Kčcena od 30,4 Kč bez DPH
Jalovec celý
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 20 g | 35 Kč | 175.0 Kč |
malá kořenka | 25 g | 55 Kč | 220.0 Kč |
velký sáček | 200 g | 260 Kč | 130.0 Kč |
velká kořenka | 200 g | 300 Kč | 150.0 Kč |
kilogram | 1000 g | 750 Kč | 75.0 Kč |
Aromatické plody jalovce se používají ke zvěřině nebo skopovému.Jalovec se výborně se kombinuje s červeným vínem, tymiánem a česnekem. Může být použit i při nakládání zeleniny a hub a vůni jalovce známe i z ginu nebo borovičky.
Použití:
Jalovec je jedno z mála koření, které má domovinu ve střední Evropě. Proto je typický v rakouské, bavorské a české kuchyni. Jeho bohaté pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině, nebo k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny. Jako například kuře nebo kachna na divoko. Při přípravě zvěřiny se jalovec nejčastěji používá v celku společně s celým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Dobře se také kombinuje s červeným vínem, nejčastěji při nakládání a marinování mas před pečením.
V německé kuchyni je jalovec nejčastěji součástí kyselého zelí, které známe i z našich krajů. Nakrouhané zelí se nakládá do velkých dřevěných sudů spolu s kmínem, jalovcem a bobkovým listem a konzervuje se mléčným kvašením. Kyselé zelí se podává za studena i za tepla jako salát i sako příloha ke klobásám nebo k uzenému masu. Kyselé zelí obsahuje velké množství vitamínu C a dalších prospěšných látek. Po dlouhá staletí bylo pro Evropany důležitou součástí jídelníčku, protože zvláště v zimních měsících to byl jediný dostupný zdroj vitamínů.
Jalovec se používá i při výrobě destilátů, z nichž je nejznámější gin a borovička.
Historie:
Jalovec se používá po celou historii Evropy, kam oko historikovo dohlédne. Ve starém Egyptě se používal v kuchyni, medicíně i k balzamování těl zesnulých. Koš s plody jalovce byl nalezen i Tutanchamonově hrobce. Ze starého Říma máme doklady o sporu o používání jalovce jako levné náhražky drahého pepře. Ve středověku je poté nejčastěji zmiňován jako účinný prostředek proti morovým nákazám a jiným pohromám (hadi, štíři, čarodějnice, krupobití atd.). Pro lékařské účely se však používá dodnes a to převážně pro svoje antibakteriální účinky a jako účinný prostředek při léčbě močových cest a ledvin.
Pěstování a zpracování:
Jalovec je stálezelený jehličnatý strom dorůstající do výšky až 2 metry. Má velice ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. Plody jsou zelené po dva roky, až poté dozrávají na konci léta (září-říjen). Plody se poté pomalu suší při teplotě do 30°C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje. Plody se většinou mohou volně sbírat, musíme však brát v potaz, že jalovce jsou většinou chráněné.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |
Nevíte kde koupit koření jalovec celý? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.