- Úvod
- Koření jednodruhové
- Kmín drcený
Kmín drcený

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 43
- Komentáře 0
- Související zboží3
- Kmín drcenýSklademcena od 27,0 Kčcena od 23,5 Kč bez DPH
Kmín drcený
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 35 g | 27 Kč | 77.1 Kč |
malá kořenka | 45 g | 45 Kč | 100.0 Kč |
velký sáček | 350 g | 180 Kč | 51.4 Kč |
velká kořenka | 350 g | 220 Kč | 62.9 Kč |
kilogram | 1000 g | 250 Kč | 25.0 Kč |
Český kmín vypěstovaný i zpracovaný v Čechách. Kmín je při drcení několikrát čištěn a zbaven všech vláken a prachových částic. Drcený kmín přidává se do polévek, omáček, k masům nebo do salátů. Výborně se hodí do světlých omáček nebo salátových zálivek, kde by celý kmín vadil. Také se přidává do domácího chleba a pečiva.
Anglický název: caraway
Latinské jméno:Carum Carvi
Používaná část rostliny: semena
Chuť a vůně: kořeněné aroma lehce nahořklé
Zeměpisný původ: severní Afrika, Evropa
Použití kmínu v kuchyni
Kmín má v české kuchyni své neodmyslitelné místo, protože ho používáme již tisíce let. Kmín byl po dlouhá staletí jedním z mála koření běžně k dispozici, proto se používal a používá téměř všude. Na brambory, do polévek, k vepřovému masu, do omáček, do salátů, k drůbeži (kachna a husa), do luštěnin, do uzenin, do pomazánek, do pečiva, při výrobě sýrů, atd.
Esenciální oleje obsažené v kmínu se používají i průmyslově na výrobu likérů, ústních vod, zubních past nebo žvýkaček.
Přesto že se nejčastěji používají jako koření semena kmínu, jedlá je celá rostlina. Lokálně se používají i listy (např. do salátů) i kořen.
Historie kmínu
Kmín je jedním z nejstarších koření. Víme, že byl používán ve starém Egyptě již 3000 let př. n. l., kmín byl nalezen v pyramidách jak v pokrmech zanechaných zemřelým, tak samotný, pro svoji údajnou kouzelnou moc. Byl používán ve starém Řecku i Římě jako jídlo i jako lék. Řecký lékař Dioscorides často doporučoval olej z kmínu na různé kožní potíže. Armáda římského císaře Julia Césara byla zásobována chlebem z kořene kmínu, a sám císař ho měl ve velké oblibě. Během středověku se kmín rozšířil po celé Evropě a začal se hojně používat do pečiva i do likérů.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |