Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Zázvor drcený

Zázvor drcený balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 25 g 30 Kč 120.0 Kč malá kořenka 35 g 50 Kč 142.9 Kč velký sáček  250 g 210 Kč 84.0... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 30,0 Kč
od 26,1 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0197
EAN kód:8595666211973
Podobné produkty
    Zázvor mletý
    40 hodnocení
    cena od 27,0 Kč
    cena od 23,5 Kč bez DPH
    cena od 27,0 Kč
    cena od 23,5 Kč bez DPH
    Skladem
    Kompletní specifikace

    bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

    Zázvor drcený

    baleníobsahcenacena za 100 g
    malý sáček25 g30 Kč120.0 Kč
    malá kořenka35 g50 Kč142.9 Kč
    velký sáček 250 g210 Kč84.0 Kč
    velká kořenka250 g250 Kč100.0 Kč
    kilogram1000 g400 Kč40.0 Kč

    Drcený zázvor je často používán do čajů, nálevů nebo při nakládání masa. Zázvor je drcený na rozměry 2-4 mm a je čištěný, proto neobsahuje prach, slupky ani jiné příměsi. Drcený zázvor má silnější aroma než mletý a delší trvanlivost. Nevýhodou je o něco komplikovanější zpracování při vaření ale pokud hledáte zázvor do indického yogi čaje nebo třeba na výrobu domácích likérů, je to nejlepší volba. (více).

    Zázvor | Solomon - koření králů

    Jiné názvy: ďumbier

    Anglický název: ginger

    Latinské jméno: Zingiber officinale

    Používaná část rostliny: kořen.

    Chuť a vůně: silné, hřejivé aroma, mírně nasládlé a nakyslé. Chuť je výrazná a ostrá.

    Zeměpisný původ: jižní Čína

    Použití zázvoru v kuchyni

    čerstvý zázvor se nejvíce používá v čínské, thajské a indické kuchyni. Dává se do tradičních nudlových polévek se zeleninou a kuřecím a rybím masem. Je součástí mnoha druhů čatný (chutney) a karí past, které se používají v celém jiho-asijském regionu (Indie, Thajsko, Vietnam, Čína). Mladý zázvor nakrájený na tenké plátky se přidává i do zeleninových salátů spolu s mladými zázvorovými výhonky.

    V Evropě se nejčastěji používá sušený mletý závor a to do pečiva, sušenek a perníků. Jeho výrazné aroma se také používá ke zmírnění nepříjemných pachů u ryb, zvěřiny nebo skopového masa. Drcený zázvor se používá na přípravu punče, svařeného vína a samozřejmě čajů. Je základem známé čajové indické směsi dáta masala, která se nejčastěji připravuje ze zázvoru, hřebíčku, kardamomu, skořice a bílého pepře. Tento čaj se tradičně podává s mlékem a cukrem. V Anglii a Severní Americe jsou také velmi populární zázvorová limonáda a zázvorové pivo.

    Dále se můžeme setkat s kandovaným zázvorem, což je kořen konzervovaný cukrem. Takto upravený závor se nejčastěji podává k čaji místo sušenek.

    V Japonsku se nejčastěji setkáme s nakládaným závorem. Jedná se o tenké plátky závoru naložené do nálevu z vinného octa. Podává se tradičně k sushi, spolu se sojovou omáčkou a wasabi (velmi ostrá pasta).

    Historie zázvoru

    Nikdo přesně neví, jak dlouho lidstvo používá zázvor. Mnozí soudí, že to může být jedna z nejstarších kulturních plodin. Z botanického hlediska proto hovoří skutečnost, že zázvor ztratil svoji přirozenou schopnost rozmnožovat se semeny. Zázvor se množí pouze oddenky kořenu, což botanici vysvětlují jako následek pěstování lidmi po mnoha tisíciletí. Další vodítko z oblasti Oceánie přináší i lingvistická antropologie (věda zabývající se vývojem jazyků). Jihovýchodní Asie je domovinou zázvoru se postupně rozšiřoval spolu s osidlováním nových ostrovů a teritorií. Vědci zkoumající vývoj jazyků v této oblasti odhadují, že výraz pro zázvor patří mezi nejstarší slova, jaká se dodnes dochovala.

    Zázvor se dostává do Evropy relativně brzy s Arabskými kupci jako možná první koření dovezené z Asie. Pravidelné dodávky se objevují již v 9. století, a od té doby se již pravidelně objevuje v receptech po celé Evropě.

    Pěstování a zpracování zázvoru

    Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalá rostlina s hlízovitým kořenem, ze kterého vyrůstají až 1 m dlouhé oddenky, které jsou porostlé dvěma řadami úzkých listů. Pro pěstování se musí zvolit kvalitní vlhká půda, která však není přemokřená. Vyžaduje tropické klima ale je citlivý na zálivku a v případě přemokření rychle zahnívá. Závor se sklízí asi po 9 měsících, kdy začnou odumírat zelené části rostlin. Oddenky se vyjmou ze země a uloží se do tmavé suché místnosti pro další zpracování. Pro nakládání nebo sušení se závor musí oloupat pomocí horké vody a mechanického očištění. Poté se zázvor suší a dále zpracovává podle potřeb (sušení, nakládání, kandování). V současné době se zázvor pěstuje v celém tropickém pásu v Indii, Číně, Thajsku, Indonésii, Brazílii, Jamajce nebo v Nigérii.

    linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Ověřeno zákazníky Zlato!

    Najdete nás i na MALL.CZ

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-17 hod
    Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.