- Úvod
- Koření jednodruhové
- Bobkový list mletý
Bobkový list mletý

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 10
- Komentáře 0
- Související zboží4
- Bobkový list mletýSklademcena od 30,0 Kčcena od 26,1 Kč bez DPH
Bobkový list mletý
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 20 g | 30 Kč | 150.0 Kč |
malá kořenka | 30 g | 55 Kč | 183.3 Kč |
velký sáček | 200 g | 220 Kč | 110.0 Kč |
velká kořenka | 200 g | 260 Kč | 130.0 Kč |
kilogram | 1000 g | 700 Kč | 70.0 Kč |
Bobkový list se používá převážně do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření rýže a při nakládání zeleniny nebo hub do kyselého nálevu. Mletý bobkový list se nejčastěji používá do omáček a hustých polévek (jako je bramboračka nebo gulášovka) . Mletý bobkový list má sice o něco málo silnější aroma, ale odpadá starost se scezením omáček a polévek, nebo hledání celých listů v mase nebo rýži.
Jiné názvy: vavřín, bobek
Anglický název: bay leaves
Latinské jméno:Laurus nobilis
Používaná část rostliny: listy
Chuť a vůně: lehká, svěží vůně s nádechem peprmintu
Zeměpisný původ rostliny: jižní Evropa, západní Asie
Použití:
Bobkový list se používá převážně v celém stavu do vývarů, při nakládání masa před pečením, do hnědých omáček, při vaření rýže a při nakládání zeleniny nebo hub do kyselého nálevu. Celý bobkový list se také používá na aromatizaci octů nebo olejů, které se dále používají na přípravu salátů, nebo při vaření. Čerstvý i sušený bobkový list je součástí tradiční francouzské směsi bouquet garni spolu s petrželí, tymiánem, estragonem, hřebíčkem a česnekem. Tato směs celého koření se balí do svitků nebo do bavlněných sáčků a používá se do polévek, vývarů, omáček a pod maso.
Aromatické bobkové listy se také výborně hodí k jemnému masu mořských ryb. V Řecku a Turecku připravují ryby tak, že se do vykuchané ryby vloží na plátky nakájený citron a bobkové listy a ryba se griluje na ohni nebo peče na pánvi.
Mletý bobkový list se používá nejčastěji v kořenících směsích do uzenin, klobás a na grilování mas.
Historie:
Vavřín byl symbolem starořeckého boha Apollóna, patrona básníků. Z tohoto období vzešla i tradice zdobit vítěze věncem z vavřínových listů a vznikl i termín „laureát“, označující oceňovaného člověka. Krom listů se téměř po celou historii používal i plod bobkovému listu, který ostatně dal tomuto koření i český název. Plody připomínali kuličky nového koření a byly známé svojí hořkostí a používaly se třeba v pivovarnictví.
Pěstování a zpracování:
Vavřín pravý (Laurus nobilis) je stálezelený strom vysoký 2-8 metrů. Roste planě v teplých oblastech středomoří a komerčně se nejvíce pěstuje v Turecku. Pro tento účel se pěstují nízké keře, ze kterých se v pravidelných intervalech sklízí mladé listy. Listy se rychle suší horkým vzduchem a expedují se.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |