Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Chilli vlákna

Chilli vlákna balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 5 g 25 Kč 500.0 Kč malá kořenka 5 g 43 Kč 860.0 Kč velký sáček  50 g 150 Kč 300.0 K... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 25,0 Kč
od 21,7 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0165
EAN kód:8595666211652
Kompletní specifikace

bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

Chilli vlákna

baleníobsahcenacena za 100 g
malý sáček5 g25 Kč500.0 Kč
malá kořenka5 g43 Kč860.0 Kč
velký sáček 50 g150 Kč300.0 Kč
velká kořenka50 g190 Kč380.0 Kč
kilogram1000 g950 Kč95.0 Kč

Pálivost: 500 SHU

Použití v kuchyni: omáčky, rýže, těstoviny, polévky... více

Stručný popis

Mírně pálivé chilli papričky krájené na tenká vlákna. Jsou velmi dekorativní ve směsích se zeleninou, masem nebo těstovinami. Doporučujeme je přidávat až na závěr, aby se zachoval tvar a barva vláken.

Chilli vlákna (nebo taky chilli vlasy) se nejčastěji používají na závěrečnou dekoraci pokrmů. Jsou jasně červená, sladce aromatická a v kombinaci se zelenými bylinkami jsou nádherné.

Pálivost chilli:

Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
Moruga Scorpion : 1.800.000 – 2.000.000 SHU
Naga Bhut Jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
Chilli vlákna : 500 SHU

Chilli

Anglický název: chilli strings

Latinské jméno:Capsicum annuum

Používaná část rostliny: plody

Chuť a vůně: lehké ovocné aroma s mírnou pálivostí s pomalým nástupem

Země původu: Čína

Použití chilli v kuchyni:

Chilli vlákna, nebo taky chilli strings se používají především k závěrečné dekoraci jídel na talíři. Toto chilli není chuťově výrazné, ale je velmi dekorativní. Často je používají známé restaura a hotely, protože dodají pokrmům na zajímavosti a přitažlivosti.

Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah kapsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.

Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.

Historie

Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
Pěstování a zpracování:

Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.

Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

linka

obaly koreni

Sáčky

Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky

Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

linka

Nevíte kde koupit koření chilli vlákna? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.

Zboží zařazeno v kategoriích

Ověřeno zákazníky Zlato!

Najdete nás i na MALL.CZ

ikony-platba-doprava

Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

Kde nás najdete

Chotíkov 74

330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

Zákaznická podpora
Logo
www.KoreniKralu.cz
Petr Bláha
Petr Bláha
Po-Pá 8-17 hod
Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.