Logo
Po-Pá 8-20 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA

Cayenský pepř

Cayenský pepř Pálivost: 50.000 – 80.000 SHU Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více) Léčivé účinky: zabraňuje srážení krve, akti... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
Cena bez DPH
od 26,1 Kč
cena od 30,0 Kč
ks
Číslo produktu:0156
EAN kód:8595666211560
Malý sáček (25 g):30 Kč
Malá kořenka (35 g):45 Kč
Velký sáček (250 g):220 Kč
Velká kořenka (250 g):270 Kč
Kilogram:580 Kč
Podobné produkty
    Chilli mleté
    cena od 21,0 Kč
    cena od 18,3 Kč bez DPH
    Skladem
      Chilli Moruga scorpion
      cena od 100,0 Kč
      cena od 87,0 Kč bez DPH
      Skladem
        Chilli Bhut naga jolokia
        cena od 65,0 Kč
        cena od 56,5 Kč bez DPH
        Skladem
        Kompletní specifikace

        Cayenský pepř

        Pálivost: 50.000 – 80.000 SHU

        Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)

        Léčivé účinky: zabraňuje srážení krve, aktivuje nervové zakončení reagující na bolest a pomáhá směrovat léky proti bolestem. (více)

        Stručný popis

        Odrůda chilli pěstovaná původně v Jižní Americe. Velmi ostré koření používané hlavně na dochucení pokrmů. Používá se do omáček, minutek i na grilování. Svůj název cayenský pepř, nebo také kajenský pepř, získal podle svého původu. Podle oblasti v Jižní Americe, na pobřeží Francouzské Guyany. Tady najdeme řeku Cayenne, i hlavní město Guyany, Cayenne. Pepř pak špatný překlad z anglického slova pepper, které znamená pepř, paprika i chilli. Proto dnes můžeme v receptech najít slova jako: špetku kajenského pepře, špetku kayenského i špetku cayenského pepře.

        Pálivost chilli:

        Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
        Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
        Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
        Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
        Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
        Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
        Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
        Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
        Chilli vlákna : 500 SHU

        Chilli | Solomon - koření králů

        Anglický název: cayenne pepper

        Latinské jméno:Capsicum annum

        Používaná část rostliny: plody

        Chuť a vůně: jemná papriková vůně se zemitým nádechem, ostrá chuť s pomalejším nástupem

        Zeměpisný původ:Jižní Amerika

        Použití chilli v kuchyni:

        Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
        Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.

        Léčivé účinky chilli

        Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Také ředí krev, a tím vzniku trombóz, mozkové mrtvice a srdečního infarktu.

        Velmi překvapivým zjištěním je, že kapsaicin způsobuje pálivost pouze v počáteční fázi. Potom nastupuje takzvaná analgetické fáze, kdy kapsaicin bolest tlumí. Toho využívají všechny kapsaicinové náplasti proti bolesti a využívá se i při léčbě chronických bolestí. Bylo potvrzeno, že aplikace malého množství kapsaicinu před operací, zmírňuje pooperační bolesti.

        Vedlejším účinkem je i zvýšená tvorba endorfinu, který nám navozuje stavy uvolnění a uklidnění. Tento hormon vyplavuje lidské tělo jako reakci na bolest při konzumaci chilli.

        Historie

        Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
        Pěstování a zpracování:

        Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.

        Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

        linka

         

        obaly koreni

        Sáčky

        Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

        Kořenky

        Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

        linka

         

        Nevíte kde koupit koření cayenský pepř? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.

        Zboží zařazeno v kategoriích

        Ověřeno zákazníky

        ikony-platba-doprava

        Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

        Kde nás najdete

        Chotíkov 74

        330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

        Zákaznická podpora
        Logo
        www.KoreniKralu.cz
        Petr Bláha
        Petr Bláha
        Po-Pá 8-20 hod
        Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
        Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz