Logo
Po-Pá 8-19 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA

Cayenský pepř

Cayenský pepř Pálivost: 50.000 – 80.000 SHU Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více) Stručný popis Odrůda chilli pěstovaná půvo... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 27,0 Kč
od 23,5 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0156
EAN kód:8595666211560
Malý sáček (25 g):27 Kč
Malá kořenka (35 g):45 Kč
Velký sáček (250 g):220 Kč
Velká koř. (250 g):270 Kč
Kilogram:400 Kč
Podobné produkty
    Chilli mleté
    11 hodnocení
    cena od 24,0 Kč
    cena od 20,9 Kč bez DPH
    cena od 24,0 Kč
    cena od 20,9 Kč bez DPH
    Skladem
      Chilli Bhut naga jolokia
      10 hodnocení
      cena od 65,0 Kč
      cena od 56,5 Kč bez DPH
      cena od 65,0 Kč
      cena od 56,5 Kč bez DPH
      Skladem
      Kompletní specifikace

      bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

      Cayenský pepř

      Pálivost: 50.000 – 80.000 SHU

      Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)

      Stručný popis

      Odrůda chilli pěstovaná původně v Jižní Americe. Velmi ostré koření používané hlavně na dochucení pokrmů. Používá se do omáček, minutek i na grilování. Svůj název cayenský pepř, nebo také kajenský pepř, získal podle svého původu. Podle oblasti v Jižní Americe, na pobřeží Francouzské Guyany. Tady najdeme řeku Cayenne, i hlavní město Guyany, Cayenne. Pepř pak špatný překlad z anglického slova pepper, které znamená pepř, paprika i chilli. Proto dnes můžeme v receptech najít slova jako: špetku kajenského pepře, špetku kayenského i špetku cayenského pepře.

      Pálivost chilli:

      Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
      Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
      Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
      Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
      Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
      Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
      Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
      Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
      Chilli vlákna : 500 SHU

      Chilli | Solomon - koření králů

      Anglický název: cayenne pepper

      Latinské jméno:Capsicum annum

      Používaná část rostliny: plody

      Chuť a vůně: jemná papriková vůně se zemitým nádechem, ostrá chuť s pomalejším nástupem

      Zeměpisný původ:Jižní Amerika

      Použití chilli v kuchyni:

      Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah capsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
      Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.

      Historie

      Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
      Pěstování a zpracování:

      Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.

      Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

      linka

       

      obaly koreni

      Sáčky

      Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

      Kořenky

      Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

      linka

      Nevíte kde koupit koření cayenský pepř? Podívejte se na mapu, a najděte nejbližšího prodejce.

      Zboží zařazeno v kategoriích

      Ověřeno zákazníky Zlato!

      ikony-platba-doprava

      Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

      Kde nás najdete

      Chotíkov 74

      330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

      Zákaznická podpora
      Logo
      www.KoreniKralu.cz
      Petr Bláha
      Petr Bláha
      Po-Pá 8-19 hod
      Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
      Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.