Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Chilli Birdeyes papričky

Chilli Birdeyes papričky

Chilli Birdeyes balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 12 g 30 Kč 250.0 Kč malá kořenka 15 g 50 Kč 333.3 Kč velký sáček  120 g 230 Kč 19... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 30,0 Kč
od 26,1 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0108
EAN kód:8595666211089
Podobné produkty
    Hlavice mlýnku na koření
    33 hodnocení
    39,0 Kč
    32,2 Kč bez DPH
    39,0 Kč
    32,2 Kč bez DPH
    Skladem
    ks
    Kompletní specifikace

    bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

    Chilli Birdeyes

    baleníobsahcenacena za 100 g
    malý sáček12 g30 Kč250.0 Kč
    malá kořenka15 g50 Kč333.3 Kč
    velký sáček 120 g230 Kč191.7 Kč
    velká kořenka120 g270 Kč225.0 Kč
    kilogram1000 g900 Kč90.0 Kč

    Pálivost: 80.000 – 110.000 SHU

    Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)

    Stručný popis

    Malé papričky pěstované v Africe o rozměru 1-4 cm. Jsou také známé pod jménem piri piri. Velice ostré papričky používané v celku na nakládání zeleniny, marinování masa nebo na aromatizaci octů a olejů. Doporučené dávkování je 4-5 papriček na 1 kg surovin.

    Pálivost chilli:

    Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
    Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
    Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
    Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
    Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
    Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
    Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
    Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
    Chilli vlákna : 500 SHU

    Chilli | Solomon - koření králů

    Anglický název: bird eye chili

    Latinské jméno:Capsicum annuum

    Používaná část rostliny: plody

    Chuť a vůně: ostré aroma s kyselím nádechem, rychlý nástup pálivosti s pomalu doznívající chutí papriky

    Země původu: Malawi, Zimbabwe

    Použití chilli v kuchyni:

    Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah kapsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.

    Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.

    Historie

    Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
    Pěstování a zpracování:

    Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.

    Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

    linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Zboží zařazeno v kategoriích

    Ověřeno zákazníky Zlato!

    Najdete nás i na MALL.CZ

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-17 hod
    Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.