Logo
Po-Pá 8-20 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Koření jednodruhové
  3. Chilli papričky Birdeyes

Chilli papričky Birdeyes

Chilli Birdeyes Pálivost: 80.000 – 110.000 SHU Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více) Léčivé účinky: zabraňuje srážení krve, a... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 25,0 Kč
od 21,7 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0108
EAN kód:8592910911085
Malý sáček (12 g):25 Kč
Malá kořenka (15 g):40 Kč
Velký sáček (120 g):220 Kč
Velká kořenka (120 g):270 Kč
Kilogram:1068 Kč
Podobné produkty
    Hlavice mlýnku na koření
    35,0 Kč
    28,9 Kč bez DPH
    35,0 Kč
    28,9 Kč bez DPH
    Skladem
    ks
    Kompletní specifikace

    Chilli Birdeyes

    Pálivost: 80.000 – 110.000 SHU

    Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)

    Léčivé účinky: zabraňuje srážení krve, aktivuje nervové zakončení reagující na bolest a pomáhá směrovat léky proti bolestem (více)

    Stručný popis

    Malé papričky pěstované v Africe o rozměru 1-4 cm. Jsou také známé pod jménem piri piri. Velice ostré papričky používané v celku na nakládání zeleniny, marinování masa nebo na aromatizaci octů a olejů. Doporučené dávkování je 4-5 papriček na 1 kg surovin.

    Pálivost chilli:

    Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
    Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
    Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
    Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
    Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
    Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
    Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
    Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
    Chilli vlákna : 500 SHU

    Chilli | Solomon - koření králů

    Anglický název: bird eye chili

    Latinské jméno:Capsicum annuum

    Používaná část rostliny: plody

    Chuť a vůně: ostré aroma s kyselím nádechem, rychlý nástup pálivosti s pomalu doznívající chutí papriky

    Země původu: Malawi, Zimbabwe

    Použití chilli v kuchyni:

    Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah kapsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.

    Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.

    Léčivé účinky chilli

    Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Také ředí krev, a tím vzniku trombóz, mozkové mrtvice a srdečního infarktu.

    Velmi překvapivým zjištěním je, že kapsaicin způsobuje pálivost pouze v počáteční fázi. Potom nastupuje takzvaná analgetické fáze, kdy kapsaicin bolest tlumí. Toho využívají všechny kapsaicinové náplasti proti bolesti a využívá se i při léčbě chronických bolestí. Bylo potvrzeno, že aplikace malého množství kapsaicinu před operací, zmírňuje pooperační bolesti.

    Vedlejším účinkem je i zvýšená tvorba endorfinu, který nám navozuje stavy uvolnění a uklidnění. Tento hormon vyplavuje lidské tělo jako reakci na bolest při konzumaci chilli.

    Historie

    Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
    Pěstování a zpracování:

    Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.

    Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v r. 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units).

    linka

    obaly koreni

    Sáčky

    Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

    Kořenky

    Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

    Zboží zařazeno v kategoriích

    Ověřeno zákazníky

    ikony-platba-doprava

    Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

    Kde nás najdete

    Chotíkov 74

    330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

    Zákaznická podpora
    Logo
    www.KoreniKralu.cz
    Petr Bláha
    Petr Bláha
    Po-Pá 8-20 hod
    Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz