- Úvod
- Koření jednodruhové
- Chilli vločky
Chilli vločky

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 23
- Komentáře 0
- Chilli vločkySklademcena od 26,0 Kčcena od 22,6 Kč bez DPH
Chilli vločky
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 20 g | 26 Kč | 130.0 Kč |
malá kořenka | 30 g | 48 Kč | 160.0 Kč |
velký sáček | 200 g | 180 Kč | 90.0 Kč |
velká kořenka | 200 g | 220 Kč | 110.0 Kč |
kilogram | 1000 g | 390 Kč | 39.0 Kč |
Pálivost: 20.000 – 50.000 SHU
Použití v kuchyni: omáčky, minutky, zelenina, grilování (více)
Stručný popis
středně pálivé chilli papričky drcené na a prosívané na rozměr 3-5 mm. Chilli obsahuje pouze minimální obsah semínek, je to čistý plod bez stonků nebo semínek.
Pálivost chilli:
Carolina Reaper : 2.000.000 – 2.200.000 SHU
Moruga Scorpion : 1.200.000 – 2.000.000 SHU
Bhut naga jolokia : 750.000 – 1.000.000 SHU
Habanero : 150.000 – 200.000 SHU
Birdeyes : 80.000 – 110.000 SHU
Cayenský pepř : 50.000 – 80.000 SHU
Chilli mleté : 40.000 – 60.000 SHU
Chilli vločky : 20.000 - 50.000 SHU
Chipotle : 7.500 – 15.000 SHU
Chilli vlákna : 500 SHU
Kousek exotiky na talíři! Křehké, grilované krevety s pikantní omáčkou a zakápnuté limetkovou šťávou. Pokud chcete zavzpomínat na dovolenou v Thajsku, je to jasná volba.
Anglický název: chilli crushed
Latinské jméno:Capsicum frutescens
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: ostré aroma s kyselím nádechem, rychlý nástup pálivosti s pomalu doznívající chutí papriky
Země původu: Čína
Použití chilli v kuchyni:
Pod označením chilli se skrývá celá škála paprik a papriček různých druhů, odrůd a kultivarů. Přesto, že ve světě se používají i druhy nepálivé, u nás se zažilo označení chilli pro pálivé až extrémně ostré papričky. Pro bohaté aroma a vysoký obsah kapsicinu je důležité teplé počasí a dostatek slunce. Z toho důvodu je chilli nejvíce oblíbené v teplých oblastech, jako je Mexiko, Thajsko, Indie, Španělsko nebo Itálie. Použití chilli je takřka neomezené. Mexická kuchyně používá desítky druhů chilli, které se přidávají do masových směsí z vepřového, kuřecího i rybího masa. Do zeleninových a luštěninových pokrmů, kam patří i slavná směs „Chilli“, která se skládá z fazolí, rajčat, paprik a hovězího masa. Thajská kuchyně s oblibou používá čerstvé zelené chilli papričky na přípravu zelených karí past, které se používají nejčastěji na přípravu ryb, mořských plodů nebo kuřecího masa. Do těchto past se často přidává i kokosové mléko nebo arašídová pasta.
Původní obyvatelé střední Ameriky používali chilli na ochucení čokolády, kterou připravovali jako nápoj z drcených kakaových bobů, vody nebo mléka a různého koření (nové koření, vanilka, chilli). Tato exotická příchuť se ostatně používá dodnes a čokoládu s chilli si můžeme běžně koupit.
Historie
Chilli pro Evropu objevil Kolumbus a pojmenoval ho „pimenta“ (pepř). Obecně se míní, že to udělal z ryze obchodních důvodů a jako důkaz, že jeho cesta měla smysl. Jeho mecenáše nezajímali nové kontinenty a neznámé ostrovy, ale chtěli rychlou a bezpečnou cestu do Indie pro žádané a drahé koření, hlavně pepř. Ještě dvě století si botanici mysleli, že chilli a pepř jsou příbuzné rostliny. Zajímavé je, že o popularitu chilli po celém světě se postarali španělští misionáři, kteří šířili nejen svoji víru, ale i zvyky a kuchyni. Takto se dostalo chilli do Thajska, Indie, Číny a dokonce i zpět do svojí domoviny- Mexika.
Pěstování a zpracování:
Papriky jsou jednoroční rostliny, na kterých dozrávají papričky v různých odstínech zelené, žluté, červené až po tmavě fialovou. Používají se jak čerstvé, tak sušené vzduchem nebo kouřem (Chipotle). Sušené papričky se dále zpracovávají a melou na různé hrubosti.
Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich j