- Úvod
- Koření jednodruhové
- Cumin mletý
Cumin mletý

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 28
- Komentáře 0
- Související zboží4
- Cumin mletýSklademcena od 31,0 Kčcena od 27,0 Kč bez DPH
Cumin mletý (Římský kmín)
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 25 g | 31 Kč | 124.0 Kč |
malá kořenka | 35 g | 50 Kč | 142.9 Kč |
velký sáček | 250 g | 250 Kč | 100.0 Kč |
velká kořenka | 250 g | 290 Kč | 116.0 Kč |
kilogram | 1000 g | 460 Kč | 46.0 Kč |
Vůně cuminu je specifická pro mexickou a arabskou kuchyni. Může být použit na minutky, masové a zeleninové směsi nebo kuskus. Používá se na přípravu taco, burrito nebo chilli con carne. Jeho lidový název "Římský kmín" pochází volným překladem z německého "Kreuzkümmel". Kreuz znamená kříž, krucifix. Odtud vede označení "křížový" a hlavně "římský kmín".
Jiné názvy: kumin, římský kmín, křížový kmín, šabrej kmínovitý
Anglický název: cumin
Latinské jméno:Cuminum cyminum
Používaná část rostliny: semena
Chuť a vůně: zemitá vůně podobná kmínu, lehce nakyslá.
Zeměpisný původ: západní Asie
Použití:
Cumin je velice oblíbený v latinské Americe, severní Africe a velké části Asie. V Evropě se příliš neujal. Snad kromě Holandska a Francie, kde je používán při výrobě sýrů. Cumin často používali ve starém Římě, ale jeho obliba se časem vytratila. Nyní je vůně cuminu specifická hlavně pro mexickou, indickou a arabskou kuchyni. Lehce nakyslá vůně cuminu se často kombinuje s aromatickým a mírně nasládlým koriandrem a dalšími kořeními podle místní kuchyně. Chilli, papriky a česnek v Mexiku, kurkumu, hřebíček a zázvor v Indii a kardamom a muškátový ořech v arabské kuchyni.
Cumin se také před použitím často praží s ostatními druhy koření na pánvi a to na sucho nebo oleji. Takto upražené koření se ještě intenzivněji rozvoní a získá lehce oříškovou příchuť. Praží se vždy celé koření a poté se rozemele nebo roztluče v hmoždíři. S cuminem se takto připravují nejčastěji aromatická semena jako fenykl, černucha, koriandr, anýz, kmín nebo kardamom.
Cumin je základní surovinou v indických směsích koření garam másala, tandoori másala, saambaar a mnoha druhů karí. V arabských směsích ho naleznete ve směsích baharat, raz al hanout, a mnoha směsích na cous-cous nebo hummus. V Mexiku naleznete typickou vůni cuminu v tacos, burritos i v salsách a salátech.
Historie:
Cumin znali a používali již před 5000 lety ve starém Egyptě. Další zprávy pocházejí ze starého Řecka a Říma, kdy jej používali hlavně lékaři, kteří doporučovali olej z cuminu na bledou pleť. Cumin se rozšířil relativně rychle po obchodních stezkách po celém tehdy známém světě. Do Maroka, Jemenu, Indie i Číny. Zprávy a recepty zachované dodnes nám však dokládají, že si mnoho zapisovatelů pletlo cumin s kmínem. Tato dvě koření jsou vizuálně hodně podobná. Stejný tvar a stejná velikost, pouze cumin je světle hnědý a kmín tmavě hnědý. Aroma a chuť jsou však rozdílná a v receptech by se neměly zaměňovat.
Pěstování a zpracování:
Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je 0,3 – 0,5 m vysoká rostlina podobná kmínu s drobnými růžovými kvítky. Po odkvětu se objeví plody- 3-5 mm dlouhé nažky obsahující jediné semeno. Cumin se většinou sklízí a suší strojově. Šabrej patří do stejné rodiny s kmínem nebo koprem.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |