Logo
Po-Pá 8-17 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Koriandr mletý

Koriandr mletý balení obsah cena cena za 100 g malý sáček 22 g 25 Kč 113.6 Kč malá kořenka 30 g 44 Kč 146.7 Kč velký sáček  220 g 150 Kč 68.... celý popis
Dostupnost
Skladem
Balení:
cena od 25,0 Kč
od 21,7 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:0113
EAN kód:8595666211133
Kompletní specifikace

bez lepkubez solibez glutamanubez cukru

Koriandr mletý

baleníobsahcenacena za 100 g
malý sáček22 g25 Kč113.6 Kč
malá kořenka30 g44 Kč146.7 Kč
velký sáček 220 g150 Kč68.2 Kč
velká kořenka220 g190 Kč86.4 Kč
kilogram1000 g250 Kč25.0 Kč

Koriandr se používá na přípravu omáček, dušených mas a na přípravu ryb. Výborně se hodí k houbám a luštěninám. Je častou součástí kořenících směsí, nejčastěji s kmínem, česnekem a chilli.

Koriandr, Coriander, Coriandrum sativum

Jiné názvy: cilantro (listy)

Anglický název: coriander, cilantro (listy)

Latinské jméno:Coriandrum sativum

Používaná část rostliny: plody, listy, kořen

Chuť a vůně: mletý koriandr je sladce aromatický s teplými tóny a lehkým nádechem p citrusech.

Zeměpisný původ: jižní Evropa, jihovýchodní Asie

Použití koriandru v kuchyni

Koriandr je jedna z mála kulturních plodin, která se v kuchyni zužitkuje úplně celá. Kromě semen koriandru se používají i koriandrové listy a kořen.Koriandr je velmi oblíbený v evropské i indické kuchyni. V indické kuchyni je důležitou složkou různých kari nebo garam masaly (spolu s pepřem, cuminem, kardamomem, muškátovým ořechem, hřebíčkem a skořicí) a to jak v mletém stavu, tak i celý nebo drcený. Celý koriandr se často kombinuje s cuminem, obě koření se poté nasucho praží a pak se rozemelou.V Evropě se koriandr používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Lehké a nevtíravé aroma koriandr se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je také oblíbená kombinace koriandru a hub, proto se používá do houbových omáček, polévek nebo třeba i při nakládání hubKoriandr je často součástí i arabské kuchyně. Nejčastěji ho nalezneme v marockých specialitách z jehněčího nebo kuřecího masa.Semena koriandru mají využití i medicíně, a to jak v přírodním léčitelství, tak pro farmaceutické společnosti. Olej ze semen má silné antibakteriální účinky a používá se například na léčbu vředů nebo revmatizmu.

Listy koriandru se používají převážně v Asii a Mexiku. Evropa místo koriandru používá raději petržel, která má podobné chuťové vlastnosti. Avšak v Thajsku nebo ve východní Indii jsou listy koriandru velmi populární a nechybí v žádné polévce nebo vývaru. Často se objevuje v různých zelených kari pastách nebo čatný. Velké oblibě se zelený koriandr těší v mexické kuchyni, kde se používá do polévek, sals nebo salátů. Typickým použitím je v guacamole, což je studená omáčka připravovaná z avokáda, rajských, cibule, citronové šťávy, chilli, česneku a zeleného koriandru.

Historie koriandru

Lidé pěstují a používají koriandr již více jak 3500 let. Po celá tisíciletí to byla bylina, které si lidé vážili pro její léčivé vlastnosti. O koriandru píše takřka každá kultura, která se Evropě nebo Asii objevila. Zmínka je v sanskrtských textech, staroegyptských papyrech, Bibli (kde ho přirovnávají k maně), ve spisech řeckého lékaře Hippokrata, nebo římského lékaře Plinia. Římané také rozšířili koriandr po celé Evropě a používali jak k léčení, tak při vaření. Římská armáda byla například zásobována chlebem s kořenem koriandru a maso balily do koriandrových listů, aby ho ochránili před zkažením. Že tento způsob byl velmi účinný, zjistili vědci z kalifornské univerzity v Berkeley v roce 2004. Z listů koriandru izolovali sloučeninu dodecanal – která je velmi účinná při boji se salmonelou. A to dokonce dvojnásob účinná oproti běžně používaným antibiotiků.

Koriandr, Coriander, Coriandrum sativumKoriandr, Coriander, Coriandrum sativum

Pěstování a zpracování koriandru

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina dorůstající 30-50 cm, se složenými listy a malými bílými kvítky. Semena jsou drobné kuličky světle hnědé barvy. Koriandr se pěstuje buď pro listy a pak se sklízí, jakmile jsou listy vhodné velikosti, stejně jako například petržel nebo libeček. Nebo se pěstuje pro semena, a pak se nechá plně vyzrát a uschnout, listy ani kořen již pak nelze využít.

Nať i listy mají velmi výraznou a specifickou vůni, kterou lidé buď obdivují, nebo je odpuzuje. Nikoho však nenechá lhostejným.

linka

obaly koreni

Sáčky

Sáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.

Kořenky

Kořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost.

Zboží zařazeno v kategoriích

Ověřeno zákazníky Zlato!

Najdete nás i na MALL.CZ

ikony-platba-doprava

Partnerský web: www.bonsai-panda.cz e-shop s bonsajemi a potřebami pro pěstování bonsají.

Kde nás najdete

Chotíkov 74

330 17 Chotíkov (Plzeň sever)

Zákaznická podpora
Logo
www.KoreniKralu.cz
Petr Bláha
Petr Bláha
Po-Pá 8-17 hod
Veškeré fotky a texty jsou vlastněné společností ask4spice s.r.o. a nesmí se používat bez výslovného souhlasu.