- Úvod
- Koření jednodruhové
- Koriandr mletý
Koriandr mletý

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 35
- Komentáře 0
- Související zboží4
- Koriandr mletýSklademcena od 25,0 Kčcena od 21,7 Kč bez DPH
Koriandr mletý
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 22 g | 25 Kč | 113.6 Kč |
malá kořenka | 30 g | 44 Kč | 146.7 Kč |
velký sáček | 220 g | 150 Kč | 68.2 Kč |
velká kořenka | 220 g | 190 Kč | 86.4 Kč |
kilogram | 1000 g | 250 Kč | 25.0 Kč |
Koriandr se používá na přípravu omáček, dušených mas a na přípravu ryb. Výborně se hodí k houbám a luštěninám. Je častou součástí kořenících směsí, nejčastěji s kmínem, česnekem a chilli.
Jiné názvy: cilantro (listy)
Anglický název: coriander, cilantro (listy)
Latinské jméno:Coriandrum sativum
Používaná část rostliny: plody, listy, kořen
Chuť a vůně: mletý koriandr je sladce aromatický s teplými tóny a lehkým nádechem p citrusech.
Zeměpisný původ: jižní Evropa, jihovýchodní Asie
Použití koriandru v kuchyni
Koriandr je jedna z mála kulturních plodin, která se v kuchyni zužitkuje úplně celá. Kromě semen koriandru se používají i koriandrové listy a kořen.Koriandr je velmi oblíbený v evropské i indické kuchyni. V indické kuchyni je důležitou složkou různých kari nebo garam masaly (spolu s pepřem, cuminem, kardamomem, muškátovým ořechem, hřebíčkem a skořicí) a to jak v mletém stavu, tak i celý nebo drcený. Celý koriandr se často kombinuje s cuminem, obě koření se poté nasucho praží a pak se rozemelou.V Evropě se koriandr používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Lehké a nevtíravé aroma koriandr se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je také oblíbená kombinace koriandru a hub, proto se používá do houbových omáček, polévek nebo třeba i při nakládání hubKoriandr je často součástí i arabské kuchyně. Nejčastěji ho nalezneme v marockých specialitách z jehněčího nebo kuřecího masa.Semena koriandru mají využití i medicíně, a to jak v přírodním léčitelství, tak pro farmaceutické společnosti. Olej ze semen má silné antibakteriální účinky a používá se například na léčbu vředů nebo revmatizmu.
Listy koriandru se používají převážně v Asii a Mexiku. Evropa místo koriandru používá raději petržel, která má podobné chuťové vlastnosti. Avšak v Thajsku nebo ve východní Indii jsou listy koriandru velmi populární a nechybí v žádné polévce nebo vývaru. Často se objevuje v různých zelených kari pastách nebo čatný. Velké oblibě se zelený koriandr těší v mexické kuchyni, kde se používá do polévek, sals nebo salátů. Typickým použitím je v guacamole, což je studená omáčka připravovaná z avokáda, rajských, cibule, citronové šťávy, chilli, česneku a zeleného koriandru.
Historie koriandru
Lidé pěstují a používají koriandr již více jak 3500 let. Po celá tisíciletí to byla bylina, které si lidé vážili pro její léčivé vlastnosti. O koriandru píše takřka každá kultura, která se Evropě nebo Asii objevila. Zmínka je v sanskrtských textech, staroegyptských papyrech, Bibli (kde ho přirovnávají k maně), ve spisech řeckého lékaře Hippokrata, nebo římského lékaře Plinia. Římané také rozšířili koriandr po celé Evropě a používali jak k léčení, tak při vaření. Římská armáda byla například zásobována chlebem s kořenem koriandru a maso balily do koriandrových listů, aby ho ochránili před zkažením. Že tento způsob byl velmi účinný, zjistili vědci z kalifornské univerzity v Berkeley v roce 2004. Z listů koriandru izolovali sloučeninu dodecanal – která je velmi účinná při boji se salmonelou. A to dokonce dvojnásob účinná oproti běžně používaným antibiotiků.
Pěstování a zpracování koriandru
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina dorůstající 30-50 cm, se složenými listy a malými bílými kvítky. Semena jsou drobné kuličky světle hnědé barvy. Koriandr se pěstuje buď pro listy a pak se sklízí, jakmile jsou listy vhodné velikosti, stejně jako například petržel nebo libeček. Nebo se pěstuje pro semena, a pak se nechá plně vyzrát a uschnout, listy ani kořen již pak nelze využít.
Nať i listy mají velmi výraznou a specifickou vůni, kterou lidé buď obdivují, nebo je odpuzuje. Nikoho však nenechá lhostejným.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |