- Úvod
- Koření jednodruhové
- Sumah
Sumah

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 2
- Komentáře 0
- Související zboží4
- SumahSklademcena od 30,0 Kčcena od 26,1 Kč bez DPH
Sumah
balení | obsah | cena | cena za 100 g |
malý sáček | 30 g | 30 Kč | 100.0 Kč |
malá kořenka | 40 g | 50 Kč | 125.0 Kč |
velký sáček | 300 g | 250 Kč | 83.3 Kč |
velká kořenka | 300 g | 290 Kč | 96.7 Kč |
kilogram | 1000 g | 380 Kč | 38.0 Kč |
Sumah je koření typické pro arabskou kuchyni, blízký východ a Kavkaz. Jsou to mleté (drcené) plody stromu škumpa koželužská, které jsou bohaté na kyselinu jablečnou, vinnou, citronovou a jantarovou (obsahuje v průměru 39 mg kyselin na kg). Koření je temně rudé až fialové a výrazně kyselé chuti.
Jiné názvy: škumpa, sumak
Anglický název: sumac
Latinské jméno:Rhus coriaria
Používaná část rostliny: plody
Chuť a vůně: kyselá vůně po octu a citrosech, kyselá, mírně svíravá chuť
Zeměpisný původ: blízký východ, severní Afrika
Použití:
Sumah se nejčastěji používá podobně jako citronová šťáva nebo ocet. To znamená zeleninové saláty, jogurtové zálivky a dresinky, ale i marinády na kuřecí a jehněčí maso.
Sumah je také důležitou součástí arabského koření za’atar a gruzínského koření adžika. Sumah se velice často kombinuje s bylinkami, paprikami sladkými i pálivými nebo česnekem.
Vaření se sumahem
V sumahu je nejvíce cítit octové aroma kyselin vinné a jablečné. Proto ho můžeme použít všude, kam dáváme citronovou šťávu. Na zeleninové saláty a salátové zálivky, grilované ryby a kuřecí maso. Na blízkém východě je oblíbeným kořením na hummus nebo falafel. V Gruzii a Arménii se sumahem koření jehněčí maso a rajčatové saláty. V Turecku se používá do kebabu nebo placek lahmacun.
SáčkySáčky se zipem umožňující opakované vzduchotěsné uzavření. Jsou vyrobené z třívrstvého materiálu podobné konstrukce jako nápojové kartony a zaručují zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti. | KořenkyKořenky jsou vyrobeny z kvalitního plastu (PET) vyvinutého speciálně pro uskladnění koření (dokáže pohltit 90% UV záření). PET je moderní materiál, který v čím dál větší míře nahrazuje tradiční sklo. Oproti sklu má značné výhody: je nerozbitný, lehčí, levnější a přitom si zachovává důležité vlastnosti jako chemická netečnost, krystalická čistota a neprodyšnost. |